Forrás: MNO

Berlinben a polgármester felhívására tömeges virrasztással és élőlánccal akarják megakadályozni a tervezett neonáci megmozdulást a Győzelem napján – közli a Magyar Rádió.

A német alkotmánybíróság egy napon belül visszautasította az újfasisztának nevezett legálisan működő párt, az MPD kérvényét, hogy vasárnap tüntetést tarthasson Berlin emblematikus központjában, a Brandenburgi kapunál. Az országos és a városi vezetés attól tartott, hogy a “60 évnyi hazugság a fölszabadulásról, félre a német bűntudattal” címszó alatt megrendezendő szélsőjobboldali demonstráció résztvevői a napokon belül fölavatásra kerülő nagy zsidó emlékmű előtt is fölvonultak volna.

Példátlan készülődésben vannak az antifasiszták. Radikális részük jelezte, hogy az utcai harcoktól sem riad vissza, ha csak így lehet megakadályozni, hogy az újfasiszta fiatalok a brandenburgi kapuhoz jussanak.

A mérsékelt és Berlinben mindenképpen mérvadó irányt mutató antifasiszta többség a főpolgármesterrel az élen, és olyan aktivistákkal együttműködve, mint például a néhai teniszcsillag, Boris Becker szombat estétől kezdődően 24 órán át virraszt, esti gyertyás fölvonulást tart, nappali élőláncot alkot, hogy testével védje a német demokrácia központját, a Reichstagot, Berlin jelképét, a Brandenburgi kaput és az európai zsidóság emlékére épített vadonatúj sírkertet – fogalmaz a Magyar Rádió.

Comments are closed.