Forrás: Múlt-Kor

www.mult-kor.hu

Új-Zéland online történeti emlékhelyet nyitott

2005. május 5.

Az új-zélandi kulturális és örökségvédelmi miniszter az Ausztrál és Új-Zéland Hadsereg Csoport (ANZAC) 1915-ös gallipoli partraszállásának 90. évfordulóján weboldalt adott át.

A kilenc hónapig tartó ádáz kűzdelemben az ausztrál és új-zélandi katonák kétharmada esett el

Kiút az állóháborúból

Törökország hadbalépése

A hadművelet

Hátrányos időveszteség

Partraszállás

VégjátékAz Anzac Day (április 25-e) emlékének szentelt honlap (http://www.anzac.govt.nz/) képek, térképek és szöveges információk segítségével mutatja be a Gallipoli-hadművelet és az ANZAC Day jelentőségét.

A kb. 30 ezer fős Ausztrál és Új-Zéland Hadsereg Csoport William Birdwood parancsnok vezetésével önhibáján kívül vallott kudarcot. A harci szellemmel és bátorsággal nem volt probléma, de egy tengeráramlat következtében a tervezett ponttól csak másfél kilométerrel távolabb tudtak partraszállni, így a sík terep helyett magas sziklafalakkal találták szembe magukat. Ádáz küzdelem indult a Csunuk Bairt magaslat birtoklásáért, az ember-ember elleni küzdelemben végül győzött a török túlerő.

A történelmi eseményeket felidéző dokumentumok mellett a partraszállás helyszínét bemutató 360 fokos panorámakép és az elesett hősök neveit tartalmazó adatbázis is megtalálható a weboldalon.

Az új-zélandi kulturális és örökségvédelmi minisztérium azért alakította ki a történeti emlékhelyet, mert sok új-zélandi egyáltalán nem juthat el Európába, a Gallipoli-félszigeten található emlékhelyre.

Összehasonlítás végett néhány nemzeti identitást tükröző honlap Magyarországról:

http://www.magyarkorona.hu/

http://www.48.hu/

http://www.trianon1920.hu/

http://www.magyarholokauszt.hu/

http://www.1956.hu/

www.mult-kor.hu?article=9577

Minden jog fenntartva Š 2001-2004 Múlt-kor történelmi portál

A weblapon található információk közzétételéhez, másolásához a működtetők írásbeli beleegyezése szükséges.

Comments are closed.