Forrás: Origo

Az izraeli rendőrség őrizetbe vette a hadsereg egyik katonáját, mert feltehetően kapcsolatban áll külföldi neonáci szervezetekkel, és maga is újfasiszta nézeteket vall – jelentette be csütörtökön a rendőrség. Ez az első ilyen jellegű eset a zsidó államban, amelyet biztonságos menedékehelyként hoztak létre a nácizmus üldözöttei számára a második világháború után.

A 20 éves sorkatonát, aki négy éve vándorolt be a volt Szovjetunióból, eredetileg kábítószer birtoklása miatt vették őrizetbe, ám kihallgatása során közölte a rendőrökkel, hogy náci. A lakhelyén, a ciszjordániai Ariel zsidó telepen végrehajtott házkutatás során külföldi neonáci csoportokkal folytatott levelezés bizonyítékait találták meg a gyanúsított számítógépén. A magát kereszténynek és zsidógyűlölőnek valló férfi horogkeresztet tetováltatott a testére.

– Ez egy súlyos bűnügy, amire nem volt példa Izrael történetében. Kapcsolatba léptünk az igazságügy- és a belügyminisztériummal, hogy miként járjunk el az ügyben – közölte Móse Pinsi rendőrségi szóvivő. A házkutatás alkalmával a nem harcoló alakulatnál szolgáló katona anyja is újfasiszta és zsidógyűlölő nézeteket hangoztatott a nyomozók előtt.

Izrael több százezer orosz ajkú bevándorlót fogadott be azon törvény alapján, amely lehetővé teszi a legalább egy zsidó nagyszülővel rendelkező, illetve zsidó személlyel házas emberek bevándorlását. Az izraeli média szerint a belügyminisztérium vizsgálja, hogy a zsidógyűlölő katona nem csalárd módon szerezte-e meg a letelepedési engedélyt és hogy megfosszák-e izraeli állampolgárságától.

A rendőrség szóvivője szerint a példa nélkül álló eset merőben véletlenül esik egybe a holokauszt emléknapjával, amelyen Izrael a náci koncentrációs táborokban meggyilkolt hatmillió zsidóra emlékezik.

(MTI)

Comments are closed.