Forrás: Origo

Marek Belka lengyel miniszterelnök csütörtök este megerősítette, hogy benyújtja lemondását Aleksander Kwasniewski államfőnek, miután a lengyel szejm aznap nem szavazta meg saját feloszlatását és ezzel összefüggésben a parlamenti választások előre hozatalát.

Belka ezt azon a sajtóértekezleten jelentette be, amelyet a dél-lengyelországi Oswiecimben (Auschwitz) közösen tartott Gyurcsány Ferenc miniszterelnökkel, aki szintén részt vett és beszédet mondott aznap Auschwitz-Birkenauban a holokauszt emléknapján rendezett Élet menetén. A lengyel és magyar miniszterelnök előzőleg kétoldalú találkozót tartott.

Belka közölte, hogy pénteken délelőtt találkozik Kwasniewskivel, akinek átadja lemondását. A lengyel kormányfő sajnálkozott amiatt, hogy a szejm nem hozta meg a „várt döntést” önmaga feloszlatásáról, amely szerinte az ország, a társadalmi várakozások és az ésszerű politikai menetrend szempontjából a legjobb döntés lett volna. Hozzáfűzte, hogy nem akarja megelőlegezni az államfő döntését, megjegyezve, hogy amennyiben Kwasniewski nem fogadná el lemondását, „az ország nem maradhat kormány nélkül”. Ezzel Belka arra a korábbi bejelentésére utalt, hogy Kwasniewski elutasító döntése esetén továbbra is hivatalában marad. Ez esetben azonban „kisebb lesz az aktivitása” az új Demokrata Párt létrehozásában – tette hozzá.

A szejm csütörtökön nem szavazott meg három ellenzéki indítványt arra vonatkozóan, hogy oszlassa fel önmagát, ami előre hozott választásokat tett volna szükségessé. A képviselők többsége ugyan mindhárom indítvány esetében az önfeloszlatásra voksolt, de az igenek száma nem érte el a kétharmados, minősített többséghez szükséges 307-et a 460 tagú alsóházban. A parlament feloszlatását és a választások előre hozatalát a fő kormányzó erő, a Baloldali Demokratikus Szövetség több vezetője is támogatta, köztük Wlodzimier Cimoszewicz házelnök, és ugyancsak ezt a megoldást látta volna jónak Kwasniewski államfő.

(MTI)

Comments are closed.