Forrás: HVG

Az orosz nyersolajtermelés növekedésének lassulása, az iraki mezők mind egyértelműbb károsodása és az iráni nukleáris válság együttes felhajtóereje miatt aligha várható, hogy az idén tartósan 40 dollár alá süllyed a szabadpiaci olajár, áll az egyik vezető londoni befektetési csoport csütörtöki elemzésében.

A Barclays Capital, a City egyik legnagyobb, rendszeres nyersanyagpiaci elemzéseket is közlő háza új összefoglalójában azt írta: tavaly áprilisban az átlagos  napi orosz olajtermelés több mint 800 ezer, és még decemberben is 600 ezer hordóval haladta meg az egy évvel korábbit, azóta azonban meredeken lassul a növekedési ütem, és jelenleg a napi átlagtermelés nem egészen 300 ezer hordóval több, mint tavaly ilyenkor. Ez 2000. június óta a legalacsonyabb éves szintű termelésnövekedés.

A cég további erőteljes lassulást vár, és az év egészére azt jósolja, hogy 2004-hez képest a napi orosz átlagtermelés alig 190 ezer hordóval fog nőni, a tavalyi 730 ezer hordós növekedés után. Az elemzés szerint az idén lesznek olyan hónapok, amelyekben az orosz olajipar napi átlagos kitermelése tizenkét havi összevetésben csökkenni fog.

A Barclays Capital elemzői szerint az orosz olajmezők kifáradása, infrastrukturális problémái, valamint a beruházások elmaradása és politikai-pénzügyi okok mind azt valószínűsítik, hogy az orosz olajtermelés növekedése véget fog érni. A jelentés szerint most már egyértelmű az is, hogy Irak globális ellátási szempontból nemhogy nettó pozitív, de egyre erőteljesebben nettó negatív tényező. A céghez egyre egyértelműbb jelentések érkeznek arról, hogy károk érték az észak-iraki mezőket, és a „fenntarthatatlan mértékű túlhasználat” miatt most már a déli lelőhelyeket is. Ezeket megfelelő politikai stabilitás esetén ki lehetne javítani, azonban nemhogy stabilitás nincs, de még az olajipari minisztérium feletti ellenőrzésről sem sikerült megegyezni a kormány megalakításáig, áll a Barclays Capital elemzésében.

A bank a harmadik figyelendő tényezőnek az iráni nukleáris ambíciók körüli feszültséget nevezi. A jelentés kiemeli, hogy az Egyesült Államok bejelentette száz, lézervezérelt „bunkertörő” bomba eladását Izraelnek, emellett a londoni elemzők szerint egyre valószínűbb az EU által az iráni atomprogramról Teheránnal folytatott tárgyalások jelenlegi szakaszának kudarca is.

Ha az ázsiai keresletnövekményt és az OPEC-en kívüli – főleg orosz – kínálat ezzel egyidejű gyengülését még az iráni helyzet kiéleződése is megtetézi, annak már erőteljes árfelhajtó hatása lesz az idén a londoni bank szerint. A Barclays Capital szerint mindezek alapján igen nehéz olyan forgatókönyvet felvázolni, amelyben a szabadpiaci olajár tartósan 40 dollár alá süllyedhetne, a legjobb esetben is legföljebb 6-7 dollárnyi mozgástér van lefelé a jelenlegi árszintről.

MTI

Comments are closed.