Forrás: Origo

Pakson, a három éve elhunyt Marx György atomfizikus emlékére, a Paksi Atomerőmű Rt. szponzorálásával június 12. és 22. között hat résztvevős, kétfordulós nemzetközi versenyt rendeznek. A tavalyi, 15-ös kategóriájú torna óriási meglepetésre a verseny doyenje, a 73 éves Viktor Korcsnoj fantasztikus sikerét hozta, egypontos előnnyel végzett az élen. A svájci nagymester ezúttal címvédőként rajtol a 2616-os Élő-átlagú viadalon.

Az izraeli Emil Szutovszkij és az indiai Sasikiran mellett olimpiai ezüstérmeseink, Almási Zoltán és Ács Péter, valamint a paksiak legjobbja, Berkes Ferenc ül sakkasztalhoz.

A világhíres atomfizikus, Marx György emlékére rendezendő torna az idei esztendő egyik legrangosabb hazai viadala. A verseny fővédnöke Kovács József, a Paksi Atomerőmű Rt. vezérigazgatója, a főtámogató a Paksi Atomerőmű Rt. A Városi Művelődési Központban a nagymesterverseny mellett nagyszabású nyílt versenyt is szerveznek, valamint a 20 éven aluliak bajnokságát is megrendezik.

Paks szép sakkhagyományokkal rendelkezik, 2000. október 21-én avatták fel a Sakkolimpiai Emlékművet, amely  Pauer Gyula, Munkácsy-díjas szobrászművész alkotása. Az emlékmű márványból készült sakk-királyt ábrázol. Az obeliszk talapzatán márványba vésve örökítették meg azoknak a magyar sakkozóknak a neveit, akik 1927-óta a sakkolimpiákon érmes helyezést szereztek. Az emlékmű előtti sétány Maróczy Géza nevét viseli, aki három olimpián két aranyat (1927, 1936) és egy ezüstöt (1930) szerzett a magyar válogatott első táblásaként. 

A sakkcsapatuk nagyszerű eredményekkel büszkélkedhet, az idei csapatbajnokságon ezüstérmes lett a gárda, megismételve a két évvel ezelőtti sikert, tavaly a harmadik helyen végzett az együttes. A „paksi műhelyben” sok tehetséges sakkozó palánta bontogatta és bontogatja szárnyait, tavaly hetedszer nyerték meg az ifjúsági csapatbajnokságot. Junior világbajnokuk, Ács Péter a bledi sakkolimpián nagy sikerrel debütált, kilenc partiból gyűjtött 7 pontjával oroszlánrésze volt a bravúros ezüstérem megszerzésében. A 19 éves Berkes Ferenc három éve Krétán ifjúsági világbajnoki címet szerzett, 16 évesen már nagymester, tavaly elhódította a felnőtt bajnoki címet, válogatottunk oszlopos tagjává vált.

Az ötszörös bajnok Almási Zoltán a magyar ranglistán Lékó Péter és Polgár Judit mögött már hosszú évek óta a harmadik, de igen kevés versenymeghívást kap. A májusi magyar bajnokság mellett a tornán való részvétele remek lehetőség a formaellenőrzésre, és Berkeshez hasonlóan számára a viadal főpróba a július végén Göteborgban megrendezendő csapat Európa-bajnokságra.

A tavalyi torna sztárjaként egyértelműen Viktor Korcsnojt ünnepelték. Arra kevesen számítottak, hogy a hatszoros olimpiai bajnok, kétszeres világbajnoki döntős veterán nagymester, a 73 éves Viktor Korcsnoj „megleckézteti” a fiatalokat. Öt éve óriási bravúrként könyvelték el, hogy a Bieli Sakkfesztiválon a 16-os kategóriájú nagymesterversenyen Gelfand, Pelletier, Griscsuk előtt lett első. Két éve a budapesti Tehetség és Kurázsi versenyen mérsékelt teljesítményt nyújtott, állandó időzavarral küszködött, egy partit elvesztett, s nyolcat remizett. Nehéz már a korral dacolni, vonták le többen a konzekvenciát. Ehhez képest Korcsnoj hihetetlen iramot diktált, az első körben négy játszmát is megnyert, a második félidőt is +1-gyel zárta, összesen hat játszmát nyert. Szédületes eredményével 26 Élő-pontot szerzett, és visszatornászta magát a 2600 Élő-pontosok táborába. A tornagyőztes 2782-es performance teljesítményt nyújtott.

Emlékeztetőül a II. Marx György emlékverseny végeredménye:

1. Viktor Korcsnoj  (svájci) 7,5 pont

2. Berkes Ferenc (magyar) 6,5

3. Alekszander Beljavszkij (szlovén) 6

4. Vladislav Nevednichy (román) 4

5-6. Portisch Lajos és Ács Péter (mindkettő magyar) 3

Az idei versenyre  a címvédő Korcsnoj mellett két, igen látványos, harcos sakkot játszó külföldi nagymester részvételét sikerült biztosítani. Az izraeli 27 éves Emil Szutovszkij Bakuban született, Kaszparov földije. 1996-ban junior világbajnoki címet szerzett, 2001-ben az ukrán Ruszlan Ponomarjovval holtversenyben végzett az ohridi Európa-bajnokságon, a rapid rájátszásban Szutovszkij nyert. A bonyodalmakat kereső és vállaló nagymester egyike a legszínesebb sakkot játszóknak. A moszkvai Aeroflot verseny győzteseként kivívta a jogot, hogy a dortmundi szuperversenyen szerepelhet.

Viswanathan Anand páratlan sikereinek hatására tízmilliók kezdtek el sakkozni Indiában, és a nagy tömegből egyre többen érnek el figyelemre méltó eredményeket, szereznek nemzetközi minősítéseket. A calviai sakkolimpián a válogatott Anand vezetésével hatodik lett. Az országok rangsorában – a legjobb tíz sakkozó Élő-átlaga – India jelenleg a 15, Krishnan Sasikiran  a honi rangsorban a harmadik 2642 ponttal. A 24 éves Sasikiran főpróbája sikeres volt, a holland sakkozás nagy „öregjével”, Jan Timmannal holtversenyben végzett az első helyen a Sigemann&Co tornán.

A III. Marx György emlékverseny résztvevői az Élő-pontszámok sorrendjében:

Emil Szutovszkij (izraeli, 2665)

Krishnan Sasikiran (indiai, 2642)

Almási Zoltán (magyar, 2628)

Viktor Korcsnoj (svájci, 2619)

Berkes Ferenc (magyar, 2617)

Ács Péter (magyar, 2525)

Verőci Zsuzsa

[origo]

Comments are closed.