Forrás: Híradó

A Palesztin Hatóság nem kobozza el az ellenállók fegyvereit, Izrael válaszlépésként úgy döntött, nem adja át a palesztinoknak ciszjordániai városok biztonsági ellenőrzését.

A Palesztin Hatóság nem kobozza el az ellenállók fegyvereit – jelentette ki szerdán Rasíd Abu Sbak, a palesztin megelőző biztonsági szolgálat vezetője; az izraeli biztonsági kabinet erre úgy döntött, hogy befagyasztja ciszjordániai városok biztonsági ellenőrzésének átadását a palesztinoknak.

„A Palesztin Hatóság nem kobozza el ellenállók fegyvereit, ugyanakkor gyors és határozott intézkedéseket hoz azok ellen, akik az ellenállásra hivatkozva utcáinkon randalíroznak” – mondta gázai sajtóértekezletén Sbak dandártábornok. A bejelentés olyan időben hangzott el, amikor erősödik a feszültség a palesztin fegyveres frakciók és a biztonsági erők között, miután egy hétfő éjjeli tűzharcot követően őrizetbe vettek két Hamász-tagot, azzal vádolva őket, hogy a tűzszünet dacára Izrael-ellenes támadásra készültek.

Abu Sbak hangoztatta, hogy a militánsoknak tartaniuk kell magukat a Mahmúd Abbász elnök által az izraeliekkel kötött tűzszünethez, és a nyilvánosság előtt nem mutogathatják fegyvereiket. ÍAz ellenállás fegyvereit nem szabad az utcákon mutogatni. Az ellenállás fegyverei nem használhatók fel családi viszályokban. Az ellenállás fegyverei nem gyilkolhatnak meg egy nőt, aki vőlegénye nélkül megy ki az utcára” – mondta, arra utalva, hogy két Hamász-tag nemrég megölt egy nőt, aki szerintük erkölcstelenül viselkedett.

A biztonsági szolgálat vezetője arról is beszélt, hogy a bűnözés elleni – régóta ígért – kampány csak az e héten esedékes helyhatósági választások után kezdődik, elejét véve olyan állításoknak, hogy a biztonsági szolgálatok meg akarnák félemlíteni a jelölteket, vagy befolyásolni próbálnák a szavazást.

Izrael nem adja át több ciszjordániai város biztonsági ellenőrzését palesztin kézbe, mivel a Palesztin Hatóság nem hajlandó lefegyverezni a fegyveres csoportokat – így döntött az izraeli biztonság kabinet szerdai jeruzsálemi ülésén. Saul Mofaz védelmi miniszter az ülésen azzal vádolta a palesztinokat, hogy nem teljesítik vállalt kötelezettségüket, nem gyűjtik be a fegyvereket a militánsoktól abban a két városban, amely már az ő ellenőrzésük alá került a február 8-i tűzszünet értelmében. Az akkori megállapodás szerint összesen öt város kerülne palesztin kezelésbe.

MTI

Comments are closed.