Forrás: Híradó

Az iráni és közel-keleti ügyek elelemzője önként adta fel magát az FBI-nak

Az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) szerdán letartóztatta a Pentagon egyik elemzőjét, aki egy Izrael javára tevékenykedő lobbicsoportnak bizalmas információkat adott át az Irakban állomásozó amerikai erők ellen készülődő esetleges támadásokról.

Az amerikai igazságügyi minisztérium közleménye szerint az 58 éves Lawrence Franklin, az iráni és közel-keleti ügyek elelemzője önként adta fel magát az FBI-nak. Az információkat 2003 június 26-án egy étteremben adta át a befolyásos Amerikai Izraeli Közügyek Bizottsága (AIPAC) két alkalmazottjának.

Az FBI átkutatta az AIPAC irodáit, kikérdezte a két férfit, a lobbicsoport pedig a róluk szóló aktákat adott át a nyomozóknak. A két illető korábbi sajtóhírek szerint Steve Rosen kutatási igazgató és Keith Weissman, a külügyi kérdések igazgatóhelyettese volt. Már egyikük sem dolgozik az AIPAC-nál.

Az elemző 1979 óta dolgozott a védelmi minisztériumban. A kérdéses időben Iránnal foglalkozott. Franklin otthonában a tavaly júniusi házkutatás során összesen 83, három évtizedet felölelő bizalmas dokumentumot találtak. A férfit tíz év börtönnel is sújthatják bizalmas információk arra jogosulatlan személyeknek való kiadásáért.

hirado.hu/MTI

Comments are closed.