Forrás: Híradó

Az Egyesült Államok kormánya nem hisz az iráni politikusoknak, szerintük atombombát fejlesztene az ország

Még mindig Irán és Észak-Korea áll az amerikai figyelem középpontjában. Az Iraki háború megindítása előtt mindkét országot Amerika ellenségének nevezte George Bush elnök. Az Egyesült Államok továbbra is azt kívánja elérni, hogy a két ország állítsa le nukleáris programját. A vita helyszíne ezúttal az ENSZ New York-i székháza, ahol a 35 évvel ezelőtti atomsorompó-egyezményről tárgyalnak a világ országai.

Atombombát fejleszthet ki Irán – állítja az Egyesült Államok. Senkinek nincs joga megtiltani Iránnak, hogy nukleáris energiát termeljen békés célokra – válaszolják a teheráni politikusok.

Irán a maga részéről elhatározta, hogy folytatja a törvényesen elfogadott nukleáris technológiai fejlesztéseit, például az urándúsítást. Kész garantálni, hogy a minden nukleáris tevékenysége mindvégig teljesen békés céljú marad – mondta az iráni külügyminiszter.

Harazi külügyminiszter szavait általában kétkedve fogadják a nyugati világban. Azt feltételezik, hogy az iszfahániban és a többi iráni nukleáris létesítményben nem békés kutatómunkát végeznek. Ezek lényegében katonai fejlesztőközpontok.

Atomsorompó-egyezmény vitája az ENSZ-ben

Az ENSZ-ben egész májusban folyhat a vita az atomsorompó egyezmény betartásáról. Irán azt állítja, hogy háborús fenyegetést Izrael és Egyesült Államok jelent atomarzenáljával. Ráadásul Washington nem hajlandó csökkenteni atomfegyverei számát. Hiába írja ezt elő az atomsorompó egyezmény, amelyet 35 évvel ezelőtt a nukleáris fegyverek elterjedésének megakadályozására hoztak létre. Az Egyesült Államok viszont úgy véli, hogy Irán és Észak-Korea sérti meg az egyezményt. Korea kommunista fele két éve kivonta magá t az atomsorompó egyezmény hatálya alól. Egy éve nem hajlandó tárgyalóasztalhoz ülni a térségben érdekelt országokkal, és kitart amellett, hogy atomfegyvert állítson elő.

Híradó

Comments are closed.