Forrás: HVG

Az online pókerezés népszerűségének hullámán az „internetgazdaság” leggyorsabban növekvő üzletágává vált a szerencsejáték. A virtuális kaszinókat üzemeltető cégek zömmel offshore státusúak, a tevékenység szabályozása ugyanis egyelőre ellentmondásos.

A londoni tőzsdén csaknem négy éve nem látott nagyságú részvénykibocsátásra kerülhet sor, ha megjelenik papírjaival a Party Gaming (PG) nevű cég. A piacon ígéretei szerint heteken belül debütáló PG – mely magát nagyjából 3 milliárd fontra értékeli – akár a száz vállalatot tartalmazó Financial Times tőzsdeindexbe (FTSE-100) is bekerülhet. Ez lehet az eddigi legnagyobb dobása az internetes szerencsejátékokkal foglalkozó vállalkozásoknak, amelyek sorában a gibraltári bejegyzésű PG a piacvezetők közé tartozik.

A céget 1997-ben alapította férjével és két indiai üzlettársukkal Ruth Parasol amerikai ügyvédnő, aki korábban pornóportálok, illetve szexuális tartalmú előfizetéses chatroomok üzemeltetésével szerezte első dollármillióit. A PG sikerszériája akkor kezdődött, amikor négy éve beindította a Partypoker.com honlapot, ahol a játékosok egy szoftver segítségével véletlenszerűen generált virtuális kártyapaklival pókerezhetnek egymással. A PG mára az online pókerpiac 55 százalékát uralja, 5 millió regisztrált felhasználóval.

A virtuális pókerasztaloknál – áll az új üzletág elemzésével foglalkozó kanadai Pokerpulse cég tanulmányában – egy átlagos napon világszerte 1,8 millió játékos „foglal helyet”, 180 millió dollár téttel játszanak. Az összeg 1-5 százaléka az online kártyapartiknak helyet adó – a minimális költség miatt 60-70 százalékos profitrátával dolgozó – szolgáltatók részesedése. A bevétel egyelőre évente duplázódik, és a piac még hatalmas tartalékokat rejt, hiszen a világszerte becsült mintegy százmillió pókerezőnek egyelőre a tizedét sem adják az interneten játszók. Ráadásul új szereplők is csatlakoznak: míg a „fizikai valóságban” kártyázóknak csak 5 százaléka nő, az online játékosoknak a négytizede.

A póker népszerűsége lendületet adott az internetes szerencsejátékok egész válfajának. Egyelőre a sportfogadásé a legnagyobb szerep, az idén 9,2 milliárd dollárra várt globális forgalom 45 százalékát adja. Az internet versenyre késztette a hagyományos bukmékerirodákat is, Nagy-Britanniában például a piac második szereplőjének számító William Hill tavalyi nyereségének mintegy harmada származott az irodáiban működő, számítógép vezérelte virtuális agár- és lóversenyekből, illetve rulettből. A PG által megcélzott londoni tőzsdén pedig már ott van az ukbetting vagy a bukmékerként ismert, de tavaly a második legnagyobb pókerportált, a Paradise Pokert 156 millió fontért fölvásárló Sportingbet. Részvénykibocsátást tervez a két izraeli testvérpár alapította internetes kaszinó, a 13 millió regisztrált használóval bíró 888.com is, amely az angol Premier Ligában játszó Middlesbrough mezszponzora, és hirdetései ott virítanak a bajnoki mérkőzéseken a pálya mentén.

Gibraltári bejegyzésű a 888.com is, ahogy az internetes szerencsejátékkal foglalkozó cégek csaknem mindegyike offshore központban működik, az iparág szabályozása ugyanis egyelőre ellentmondásos. Nagy-Britanniában az április elején elfogadott új szerencsejáték-törvény formálisan legalizálja a tevékenységet – London alacsony adókulccsal próbálja átcsábítani a gibraltári cégeket -, ám a piac bevételének minimum felét adó USA-ban minden eszközzel igyekeznek akadályokat állítani.

Az amerikai ellenálláson rést üthet a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) fellebbviteli tanácsának áprilisi döntése, amelyben – az online kaszinók egyik központjaként számon tartott Antigua és Barbuda keresetére – a Washington által a szolgáltatások liberalizációjáról kötött megállapodásban vállaltakkal ellentétesnek találta, hogy engedélyezi amerikai cégeknek a hazai lóversenyfogadások online lebonyolítását, ám tiltja a külföldiek kaszinóvállalkozásait.

NAGY GÁBOR

Comments are closed.