Forrás: Origo

Bulgária, amely éveken át fekete bárány volt a szellemi tulajdon illegális felhasználása területén, örömét fejezte ki, hogy a számítógépes programok, interneten terjesztett filmek és zenék védelmére hozott intézkedések következtében nem került „feketelistára”.

Továbbra is a megfigyelendő országok között szerepel viszont Bulgária – Magyarországgal, Romániával és 33 másik országgal együtt – a Szellemi Tulajdon Nemzetközi Szövetsége (IIPA) 2005. évi listáján, amelyet minden évben az Egyesült Államok  képviselőjének javaslatai alapján állítanak össze. „Nemrégiben több drákói intézkedést hoztunk, amelyek eredménnyel jártak. Ellenkező esetben biztosan felkerültünk volna a (szoftverkalózkodási) feketelistára” – nyilatkozta kedden Bojko Boriszov, a bolgár belügyminisztérium főtitkára.

A Szellemi Tulajdon Nemzetközi Szövetség (IIPA) eredetileg azt javasolta, hogy Bulgária kerüljön be a szoros vizsgálatot igénylő országok közé. A bolgár hatóságok tájékoztatása szerint azonban a Washingtonban közzétett amerikai jelentésben az ajánlás ellenére nem szerepel Bulgária, szemben azzal a tizennégy országgal – közöttük Kínával, Oroszországgal, Indiával, Argentínával és Izraellel -, amelyeket így amerikai kereskedelmi szankciók fenyegetnek. Az IIPA internetes honlapján közzétett jelentés szerint 2004-ben az amerikai szoftvergyártóknak a bulgáriai kalózok által okozott károkat 26,5 millió, a magyarországiak okozta károkat pedig 113 millió dollárra becsülik. A kalóztevékenység a magyarországi filmterjesztés területén 35, a hangfelvételekén 38, a vállalati szoftverek területén 42, a szórakoztató szoftver területén pedig 59 százalékot tesz ki.

(MTI)

Comments are closed.