Forrás: Origo

Úgy vált akcentust, mint Meryl Streep, és kenterbe verte De Nirót is egy szerepért való testi átalakulásban. Kiterjedt és rendkívül lelkes internetes rajongótáborral (az ún. “Baleheads”) rendelkezik, de idén nyáron a szélesebb nagyközönség is megismerkedik az átváltozóművésszel, amint a Denevérember maskarájába bújik.

A gépész mozibemutatója kapcsán áttekintjük a hihetetlenül sokoldalú Christian Bale metamorfózisait, köztük a yuppie pszichopatát, a glamrockrajongót, a  Shakespeare- és a sci-fi hőst, sőt Jézus Krisztust is.

Jim (A Nap birodalma – 1987)

11 éves, kb. 20 kg, brit akcentus, II. világháború, Sanghaj

J.G. Ballard (Karambol) regényéből Steven Spielberg készített filmet, amely máig a popcornbarát rendező legkomolyabb és legalulértékeltebb teljesítményei közé tartozik. A Sorstalanság távol-keleti változatában szintén egy kisfiú második világháborús hányattatásait követhetjük nyomon Sanghaj japán megszállásának idején. Bale már gyermekszínészként is született tehetség, de a hirtelen jött népszerűséget olyannyira nehezen viselte, hogy megfogadta, esze ágában sem lesz később a színészi hivatást választani.

    

Laurie (Kisasszonyok – 1994)

16 éves, kb. 65 kg, amerikai akcentus kis európai beütéssel, 1860-as évek, New England, USA

A karácsonyi hangulatú lányregény a következő évek legígéretesebb színésznőit vonultatta fel; Kirsten Dunst és Claire Danes mellett persze a bolti szarkák istennője, Winona Ryder uralta a bájos kis történetet. A négy lánytestvér életében hamarosan egy fiú játszópajtás is feltűnik, a többiről pedig gondoskodnak a lassan feléledő hormonok. A filmtörténelem egyik legnyálasabb csókja (Ryder és Bale) ellenére Laurie mégis a fiatalabb hugicát veszi el később. A valóságban pedig Winona személyesen választotta ki Christiant a szerepre, aki viszont a színésznő személyi asszisztensére vetett szemet. 2000 óta házasok.

    

Arthur Stuart (Velvet Goldmine – 1998)

16-29 éves, kb. 70 kg, manchesteri akcentus, 70-es évek, Anglia – 1984, New York

Todd Haynes (Távol a mennyországtól) nosztalgikus glamrock-parádéjában Christian a legkevésbé mutatós narrátorszerepet kapta, aki több mint tíz év távlatából oknyomozó újságíróként jár utána tinédzserkori androgün rockbálványa állítólagos halálának. A David Bowie és Iggy Pop által inspirált karakterek szerepeiben Jonathan Rhys-Meyers és Ewan McGregor élvezettel dagonyáznak, a film mégis egyenetlen, és józan elmével nehezen élvezhető. A soundtrack album viszont klasszikus darab.

    

Demetrius (Szentivánéji álom – 1999)

20 éves, kb. 75 kg, Shakespeare angolja, ókori Athén

A legtöbbet feldolgozott író népszerű komédiájának filmváltozatára igazi sztárszereposztást sikerült összetrombitálni. Michelle Pfeiffer, Rupert Everett, Kevin Kline, Calista Flockhart és Sophie Marceau mellett Christianből is bolondot csinál a szerelem. A sok bonyodalom és tündéri beavatkozás után a néző csak kapkodja a fejét, hogy végül ki ki mellett ébred majd fel az erdőben. A végeredmény szórakoztató és mutatós, de nem cáfolja meg a teóriát, hogy tizedannyi Shakespeare-filmadaptáció is elég lenne, mint amennyi van.

    

Jézus Krisztus (Mária, Jézus anyja – 1999)

Krisztusi kor (33 év), kb. 80 kg, meghatározhatatlan, de leginkább brit akcentus, Jeruzsálem, időszámításunk kezdete

 

A háromrészes tévéfilmet szinte minden karácsonykor el lehet csípni a magyar csatornákon is. A jól ismert történetet ezúttal rendhagyó módon Mária szemszögéből láthatjuk, akit eredetileg – elég jó vicc – Madonna alakított volna. A szerep végül a némileg tehetségesebb Pernilla Augustnál (Fanny és Alexander, Csillagok háborúja I-II.) landolt, aki mellett elkötelezett és visszafogott alakítást nyújt Bale, és mellesleg ő a legszebb Jézus Ted Neeley (Jézus Krisztus, szupersztár) óta.

    

Patrick Bateman (Amerikai pszichó – 2000)

27 éves, 88 kg, New York-i akcentus, New York, 1986

Bret Easton Ellis regényének megfilmesítése kezdettől viták kereszttüzében állt, ami nem is csoda, ismerve a sorozatgyilkos yuppie rémtetteinek aprólékos részletekbe menő leírásait. A világ akkor hördült csak fel igazán, amikor a Titanic után épp hogy csak kiolvadt Leonardo DiCaprio neve került szóba a főszerepre. Szerencsére ez a terv meghiúsult, és az Amerikai pszichó forgatókönyve újra Christian postaládájában találta magát. Mary Harron rendezőnő nagy érdeme, hogy a brutális gyilkosságok helyett a korrajzra és az amerikai rémálom keletkezésének miliőjére helyezte a hangsúlyt. Bale első figyelemre méltó testi átváltozásaképpen szobortestet trenírozott magának a nárcisztikus Patrick Bateman bőrébe bújva, de alakítása egyébként is az utolsó gesztusig és arcizomrándulásig makulátlan, és hű a regényhez.

    

Mandras (Corelli kapitány mandolinja – 2001)

25 éves, 85 kg, görög akcentus, 1941-45, Kefalónia, Görögország

Az Amerikai pszichó sikere után Christian egy sokkal kevésbé sikerült könyvadaptációban is szerepet vállalt; Louis de Berniéres csodálatos regényét lemészárolták a hollywoodi filmkészítők, és giccses mediterrán képes naptárrá silányították. Penélope Cruznak azóta sem hiszi el az angol nyelvű filmvilág, hogy tud színészkedni, Nicolas Cage pedig élete legirritálóbb alakítását hozta össze. Christian menti a menthetőt egy karizmatikus mellékszerepben, de ez nem elég ahhoz, hogy a film élvezhetővé váljék. A vállalkozás haszonélvezője a görög turizmus, és a film helyett mi is inkább a könyv olvasását ajánljuk egy görög szigettúrával párosítva.

    

Sam (Laurel Canyon – 2002)

30 éves, 80 kg, nyugati parti akcentus, napjaink, Kalifornia

Ahogyan az összefoglalónkból is kiderül, Christian igen kevés olyan filmben vállalt szerepet, amely napjainkban játszódna. Ez a hangulatos kis kamaradarab egyelőre el is kerülte a magyar forgalmazók figyelmét, pedig a fiatalos és mindenre nyitott rockmenedzser anyuka (Frances McDormand kiváló alakítása) és kockafejű fiának (Christian) évtizedes ellentétei számos helyzetkomikumot eredményeznek. A mellékszerepekben Kate Beckinsale, Natascha McElhone és Alessandro Nivola domborítanak.

    

John Preston (Equilibrium – 2003)

30 éves, kb. 80 kg, brit akcentus kis nácis beütéssel, nem túl távoli jövő, a fiktív Libriában

A jövő szigorú rezsimjében az érzelmek és az azokat kiváltani képes művészeti alkotások tiltottak, a szabályok betartását pedig idomított csendőrök ellenőrzik. Közéjük tartozik John Preston is, egészen addig, amíg egy nap el nem felejti bevenni a a napi tudatmódosítóját. A nem túl egyedi történetet színvonalas vizuális ötletekkel dobják fel, de a Mátrix utánérzéseként jellemzett film mégsem keltett nagy feltűnést, a tengerentúli forgalmazó nem is erőltette a széles körű bemutatást, nálunk is csak DVD-n jelent meg.

    

Trevor Reznik (A gépész – 2004)

30 éves, 53 kg, amerikai akcentus, napjaink, kaliforniai kisváros

Christian Bale-t nem fogják sem az új Schobert Norbiként, sem Jane Fondaként emlegetni, hiszen az étkezési tanácsadók minden figyelmeztetése ellenére is ragaszkodott  hozzá, hogy az étkezés megvonásával és dohányzással csontkollekcióvá soványodjon A gépész főszerepének kedvéért. A végeredmény egyrészt hollywoodi rekord, másrészt szinte el is homályosít minden mást a filmmel kapcsolatban. Pedig Bale torzóján kívül is lehet bőven ijedezni a sötét hangulatú thriller kapcsán, bár a néző nehezen szabadulhat az érzéstől, hogy ezt az akasztófás játékot már eljátszotta párszor korábban.

    

Batman és Pocahontas

Christiant legközelebb nyáron láthatjuk a képregények világának kedvenc bőregere szerepében. A Batman Begins a fiatal Bruce Wayne történetét viszi vászonra, a rendezői székben pedig a Mementó-val feltűnt Chris Nolan ül, ami a szereposztáshoz hasonlóan optimizmusra ad okot. Bale már előre leszögezte, hogy nem kíván túlságosan beleizzadni a latex-kosztümbe, és mindent elkövet majd, hogy ne skatulyázza be véglegesen a Batman-franchise.

 

Ennek első lépése, hogy a legendás Terrence Malickkal forgatja a The New World című kalandfilmet. A Pocahontas-történet eme legújabb feldolgozásában a főszerepet Colin Farrell alakítja, de érdekesség, hogy a rajzfilmváltozatban annak idején Christian kölcsönözte az egyik fő karakternek a hangját. Jövőre a Harsh Times című krimiben is láthatjuk majd, utána pedig könnyen befigyelhet egy Batman-folytatás.

Egyébként pedig Christian köszöni, jól van, visszatért eredeti brit akcentusához és 75 kilós versenysúlyához, amelyet a közeljövőben tartani kíván, új szerepek ide vagy oda.

Onozó Róbert

[origo]

Comments are closed.