Forrás: Híradó

A filozófiai tudományok doktora tiszteletbeli címet kapta meg kedden a berlini Szabad Egyetemen (Freie Universtität) két irodalmi Nobel-díjas: Kertész Imre és a Günter Grass. A magyar és a német írót az 1948-ban alapított egyetem legmagasabb akadémiai elismerésében részesítették, s a keddi eseményt az egyetem nagy előadótermében rendezett ünnepségen úgy méltatták, hogy „Kertész és Grass a tanítómestereink közé emelkedett”. A Szabad Egyetem díszdoktora Umberto Eco és Salman Rushdie is. Kertész Imre a párizsi Sorbonne díszdoktora lett nemrég.

Kertész Imrét és Günter Grasst Gerhard Schröder német kancellár is üdvözölte. „Hatvan évvel a háború befejezése után bizonyára nem csak számomra jelent mélységes örömöt és biztatást, hogy két európai írót tüntettek ki életművükért, olyanokat, akik különösen sokat foglalkoztak a háború és a totalitárius erőszakuralom rettenetével, s igenlik az akár elképzelhetetlen körülmények közé kerülő egyén erejét” – írta a kancellár a díszdoktori cím átnyújtása alkalmából.

Grass 1999-ben kapott irodalmi Nobel-díjat, Kertész Imre 2002-ben, s bár mindkét író tekintélyes életművet mondhat magáénak, mindkettőjüket leginkább egy-egy művükkel azonosítják: Grasst A bádogdobbal, Kertészt a Sorstalanasággal.

A kertészi életmű méltatásakor egyebek között elhangzott, hogy a magyar író „közvetíthetővé tette az elmondhatatlant”, Grass személyében pedig azt az írót üdvözölték „kinek munkásságával a német irodalom visszatért a világirodalomba”.

A díszdoktori diploma átnyújtása után a két világhíresség pódiumbeszélgetésen vett részt. Kertész sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy Magyarországon a második világháborúval kapcsolatban nem alakult ki olyan emlékezéskultúra, mint Németországban. A baloldali szociáldemokrata Grass nem a szélsőjobbot tartotta igazán veszélyesnek a mai Németországban, hanem a politika tehetetlenségét a gazdaság diktátumával szemben. Szerinte a rendszerváltás előtt Nyugaton sokan a „doktriner antikommunizmus” szemüvegén keresztül figyelték a közép- és kelet-európai eseményeket, Grass még a múlt megítélésében is óvott a fekete-fehér kliséktől.

hirado.hu/MTI

Comments are closed.