Forrás: Világgazdaság

Ingatlanpiac

Tavaly a balti államokban emelkedett a leggyorsabban az otthonok ára

Prágában már drágább a lakás

[2005-05-03]

Tavaly tovább csökkent az éllovas Spanyol- és Franciaországban a lakásárak növekedési üteme. Az új EU-tagok vegyes képet mutatnak, a leggyorsabban a balti államokban drágultak az otthonok.

Magyarország az egyetlen állam Európában, ahol az infláció üteménél kisebb mértékben emelkedtek a lakóingatlanok árai tavaly. Hazánkon kívül még Németországban és Ausztriában volt magasabb az infláció a lakásárak változásánál, de ezekben az országokban csökkent az ingatlanok négyzetméterenkénti ellenértéke. A másik véglet Litvánia, ahol mintegy harmadával, illetve Török- és Lettország, ahol egyaránt 20-25 százalékkal nőtt a lakások ára egy év alatt – derül ki az Európai Ingatlantanács (CEPI) napokban kiadott éves jelentéséből.

Szembetűnő az is, hogy míg a felmérésben szereplő huszonegy ország többségében emelkedett, addig hazánkban kiugró mértékben, tíz százalékkal csökkent a lebonyolított tranzakciók száma. Németh Miklós, a Magyar Ingatlangazdálkodók Szövetségének főtitkára lapunknak elmondta, hogy Magyarországon az új lakások piacán továbbra is túlkínálat mutatkozik, s így az ilyen ingatlanok mintegy fele az építő nyakán marad. Éppen ezért 2004-ben ez a szegmens volt, amely visszafogta az árak emelkedését: a keresletet az uniós csatlakozással megjelent új piaci szereplők, és a különböző kormányzati támogatások sem tudták jelentősen bővíteni. Más a helyzet azonban a régi lakások piacán, ahol tavaly is enyhe emelkedés volt megfigyelhető, azonban ezek ára sem emelkedett jelentősen.

Az árak infláció alatti növekedése azért is meglepő, mert egy budapesti lakásért jelenleg 1225 eurót (309 ezer forintot) kérnek négyzetméterenként, ez alig több a madridi és a párizsi árak negyedénél. Térségünkben sem a magyar főváros már a legdrágább, hiszen Prágában 1400 euróba kerül egy négyzetméter. Hasonló a helyzet a házak esetében is, mivel azonban Budapest azon kevés főváros közé tartozik, ahol a ház olcsóbb, mint a lakás, ezen a részpiacon még nagyobb a különbség hazánk és Európa többi országa között.

Németh Miklós szerint a piac pezsdítéséhez strukturális változásokra van szükség: a tulajdonosi szemléletet bérleti szemléletnek kellene felváltani. Magyarországon ugyanis a használatban lévő lakásoknak jelenleg mindössze 7-8 százalékát bérlik, míg Európa más részén ez az arány megközelíti a 30 százalékot. Bár a kínálati oldal szereplői már korábban felismerték az ingatlanpiac szerkezeti változásainak szükségszerűségét, a magas kereslet és a viszonylag gyorsan emelkedő árak eddig nem kényszerítették őket radikális lépésekre. Márpedig kényelmesebb azonnal pénzzé tenni az ingatlant, mint évekig bérbe adni és várni, hogy megtérüljenek a beruházás költségei. A tavalyi pangás azonban az idén végre meghozhatja a szükséges változásokat, és megkezdődhet a bérlakások építése.

Magyarországon még mindig az átlagnál jobb eredményeket lehet elérni a lakóparkok építésével – derül ki a Magyarországon három nagyberuházással piacon lévő izraeli Engel csoport jelentéséből. Az ingatlanfejlesztő társaság a napokban a közép-európai lakóingatlanokat vette górcső alá.

Az Engel csoport Izraelben és Európában több lakó- és irodaépületet, bevásárlóközpontot, logisztikai centrumot és közintézményt épített az elmúlt időben. A régióban 2000 óta kilenc nagyberuházást kezdett el a befektetői csoport, amelyek közül három Magyarországon valósul meg. Mind a három projektben lakóparkok építése a cél. Hasonlókon dolgoznak többek között Cseh- és Lengyelországban. A kutatások azt mutatják, hogy leginkább hazánkban érdemes beruházni. Itt a fizetőképes kereslet jóval nagyobb a jó minőségű új lakások iránt – fogalmazott Lior Harari vezérigazgató.

Az Engel Group egyetért azokkal a hazai előrejelzésekkel, hogy Budapesten 10-11 százalékos áremelkedésre számíthatunk az új építésű ingatlanokat illetően, az agglomerációban maximum 7-9, vidéken pedig 6-10 százalékkal lehetnek drágábbak az új lakások. Ugyanakkor az Engel megfigyeléseiből kiderül, hogy a cseh és a lengyel piachoz képest gyorsabban emelkednek a magyar lakáspiaci árak. Varsóban 2004 második felében átlagosan nyolc százalékkal emelkedtek az árak, míg az Engel Group cseh megfigyelései szerint a főváros egyes területein már árcsökkenés tapasztalható az új lakások piacán. Az áresés néhány helyen elérte a tíz százalékot is, ennek oka, hogy az utóbbi időben túlkínálat van. Ez alól kivételt képzelnek a tiszta levegőjű, nagy presztízsű kerületek.

Comments are closed.