Forrás: Híradó

Az Egyesült Államok ki akar utasítani egy náci háborús bűnöst, akit tavaly fosztottak meg amerikai állampolgárságától, miután kiderült: a második világháború idején részt vett zsidók meggyilkolásában a lengyelországi gettókban.

A 86 éves Jacob Reimer ügyében az amerikai igazságügy- és belbiztonsági minisztérium indított eljárást. Mint Christopher Wray amerikai igazságügy-miniszter-helyettes hétfőn közölte, a bíróság megállapította, hogy Reimer részt vett 1943 májusában a varsói gettónak a felkelés leverése utáni lerombolásában, és más olyan üldözésekben, amelyek kizárják őt abból a kiváltságból, hogy továbbra is az Egyesült Államokban éljen. Ezért az amerikai hatóságok megpróbálják olyan gyorsan kiutasítani őt, ahogyan azt a jogi eljárások lehetővé teszik.

Reimer 1959-ben kapta meg az amerikai állampolgárságot, hét évvel azután, hogy az Egyesült Államokba emigrált. Állampolgárságától 2002-ben fosztotta meg egy amerikai bíróság, és ezt a döntést tavaly egy fellebbviteli bíróság helybenhagyta.

hirado.hu/MTI

Comments are closed.