Forrás: Index

Hírlap BelföldKülföldTechGazdaságBulvárVéleménySportKultKeresésFórumokLevelezésTár.hu

Hotel, Biztosítás, Cinematrix, Utazás, Érettségi, Totalcar, Larkinor, T. Homár, Chat, Velvet, 24óra, Prohardver, Karrier, Lakás

hirdetés

cinehirek

KritikákHírekCikkekFilmpremierekDVD-premierekToplistaGalériaTitanic filmfesztivalJáték

Keresés

Filmek közt Személyek közt Cikkek közt Teljes filmadatbázisť

A Nemzetközi Animációfilmes Szövetség, az ASIFA a Manifeszt egyesületet Asifa Hungary néven tagjai közé választotta – tájékoztatta az Indexet a Manifeszt. A „80-as években Macskássy Kati, a „90-es évek végén pedig Mikulás Ferenc képviselték országukat az Asifa vezető szervezetében, az Asifa Boardban.

22 ország 28 helyi szervezete alkotja az animáció legrégebbi nemzetközi szervezetét, mely 1961-ben alakult Franciaországban. Alapítói között az animáció művészetének olyan hírességeit találjuk, mint Norman McLaren, John Hubley, Ivan Ivanov Vano, Paul Grimault, John Halas (Halász János) vagy Ezio Gagliardo.

Az ASIFA szervezete 1961-ben alakult meg Franciaországban, az UNESCO tagszervezeteként. Célja az animációsfilm, mint művészeti és kommunikációs forma terjesztése és pártolása, programjai közé tartozik többek között az Animáció Nemzetközi Napjának (október 28-nak) megünneplése is. 44 éves fennállása alatt 58 ország háromezer művésze és 21 ország helyi csoportja kapcsolódott hozzá. Az ASIFA első elnöke Norman McLaren volt, a kanadai animáció kiemelkedő egyenisége.

Az Asifa Hungary megalakulásával 28 Asifa Group működik világszerte. Ausztria, Bulgária, Dél-Korea, Egyesült Királyság, Finnország, Franciaország, Horvátország, India, Izrael, Irán, Japán, Kanada, Kína, Olaszország, Románia, Szlovákia, Svédország, Svájc, Szerbia-Montenegro egy-egy helyi szervezete és az Egyesült Államok 7 helyi szervezete ( Asifa-Central, Asifa-Colorado, Asifa-EAST, Asifa-Hollywood, Asifa-Northwest, Asifa-San Francisco, Asifa-Washington ) után alakult meg az Asifa Hungary. A magyarországi ASIFA csoport megalakulását Vesna Dovnikovic, Thomas Renoldner és Igor Prasser igazgatósági tagok ajánlásával az ASIFA Board tagjai 18:0 arányú szavazással támogatták.

Comments are closed.