Forrás: Magyar Rádió

Németországban volt már elégszer listázás. Fekete listákat állítottak össze az egykori NDK-ban a rossz, haza- és osztályáruló kapitalistákról, a náci időkben a gonosz, a romboló szándékú, a vérszopó és főként zsidó tőkésekről. Akik ma megint bojkott listákkal állnak elő, azok a tűzzel játszanak – jelentette ki Angela Merkel, a Kereszténydemokrata Unió elnökasszonya.

Ezzel reagált a Szociáldemokrata Párt vezetése által indított antikapitalista kampányra. Merkel és már egy sor tekintélyes német újság vezércikke is arra figyelmeztet, hogy amit a nagy kormánypárt, a Szociáldemokrata Párt csinál, az valójában az emberekben megbúvó alantas érzelmek, irigységek meglovagolása. Ez egy álságos osztályharc, amely nélkülözi a szakszerűséget, figyelmen kívül hagyja, hogy a munkaadók nem passzióból, szórakozásból, alkalmazottaik ellehetetlenítése szándékából helyezik át termelésük egy részét Kelet-Európába, hanem azért, mert a nemzetközi versenyben kell helytállniuk, és hazájukban nincsenek meg a rendes keretfeltételek a hatékonyabb versenyképes munkához.

A keddi német lapokban már több kommentár szerzőjét a náci idők szellemiségére emlékezteti ez az új, a baloldalról indított antikapitalista kampány. A náci propaganda gépezet férgeknek, parazitáknak titulálta a tőkéseket, értsd a zsidó tőkéseket. Eszerint a szociáldemokrata pártelnök nem beszél ugyan zsidókról, és nem férgeknek, hanem sáskáknak nevezi a tőkéseket, de ez a dolgok lényegén nem változtat – olvasható több német napilap kommentárjában.

Zentai Péter (Berlin)

Comments are closed.