Forrás: Magyar Rádió

Palesztin források szerint valóságos fegyveres csata tört ki, amikor a palesztin biztonsági erők megpróbálták megakadályozni, hogy Hamász-harcosok rakétákkal lőjék Szderotot, az övezet szomszédságában lévő izraeli várost.

Az al-Dzsazíra tv társaságnak a Hamász-szóvivője azt nyilatkozta, hogy aktivistáik esetleges megsebesítése egy palesztin-palesztin összecsapásban a nyugalom összeomlását jelentené, és az ellenség, vagyis Izrael látná kárát. Miután az izraeli hadsereg a palesztin felügyelet alá adott Tul Karmben letartóztatott, valamint megölt terrormerényletre készülő Iszlám Dzsihád harcosokat, a szervezet válaszul a Gázai övezetből két rakétát lőtt Szderot felé.

Az ingatag tűzszünet megmentése érdekében a palesztin hatóság belügyminisztere, Nasser Yusef, találkozott az Iszlám Dzsihád vezetőivel. Közben Izrael diplomácia kampányba kezdett, hogy a Hamász csak akkor indulhasson a nyári palesztin választásokon, ha lemond a fegyveres harcról és parlamenti párttá alakul. Silvan Salom külügyminiszter azt nyilatkozta, hogy mindegyik fél számára elfogadhatatlan, ha a Hamász indul a választásokon, miközben megőrzi fegyveres és terror szervezetét is.

Shiri Zsuzsa (Jeruzsálem)

Comments are closed.