Forrás: Világgazdaság

Hétről hétre

Putyin a piramisoknál

[2005-05-02]

Én tiltottam meg – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök izraeli sajtóértekezletén arról, hogy a katonai vezetés nagy hatósugarú (Izraelt is elérő) rakétákat akart eladni Szíriának. Ezek helyett szállít Oroszország kis hatósugarú légvédelmi rakétákat – derült ki az elnök hivatalos internetes oldalán olvasható okfejtésből, amelyben két hiba is tetten érhető.

Az első ez az „én tiltottam meg”. Demokráciákban általában a törvényhozás határoz arról, hogy milyen típusú konfliktusövezetbe milyen jellegű fegyver szállítható. Nem főemberi kegy, hangulat, belátás vagy felismerés kérdése. De – mint Putyin múlt hétfői országjelentéséből tudjuk – Oroszország a demokrácia saját értelmezés szerinti modelljét valósítja meg. Ebben a modellben, úgy látszik, az ad hoc jelleggel érvényesülő kizárólagos elnöki jogkör a norma. Ebben a beszédben jelentette ki egyébként Putyin azt is, hogy a huszadik század legnagyobb geopolitikai katasztrófája a Szovjetunió szétesése volt. Ez pedig azt a benyomást erősíti meg, hogy Moszkva önálló világpolitikai pólusképzésre törekszik. Amelytől a világ nem lesz föltétlenül ismét többpólusú, de szinte bizonyosan újabb fölösleges feszültségek terhelik majd meg.

A második hiba pedig az, hogy az elnök sajtószolgálata nem lát ebben a tilalomban semmi kivetnivalót, különben nem közölte volna a hivatalos honlap. Így pedig meg nem történtté sem lehet tenni, mint azt az Egyiptomban bejelentett kezdeményezést, amely szerint Putyin újabb közel-keleti csúcsértekezletre hívja partnereit. A történelminek beharangozott látogatás alkalmával Putyin amúgy nagy sajtónyilvánosság előtt kereste föl a piramisokat. Mint annak idején Napóleon. (SzH)

Comments are closed.