Forrás: Híradó

Carl Lutz svájci diplomata csaknem 3000 embernek segített átvészelni az üldöztetést

Emlékszoba és kiállítás nyílik az Üvegházban, ahol a Carl Lutz svájci diplomatának is köszönhetően hatvan éve mintegy háromezren vészelték át az üldöztetést.

A néhai svájci alkonzul tevékenységét és a cionista mozgalmak helytállását felidéző emlékszobát és kiállítást az V. kerületben, a Vadász utca 29. szám alatt rendezték be, ott, ahol egykor az építőipari üvegnagykereskedés működött.

Carl Lutz 1944. július 24-től Weiss Arthur kereskedőházában helyezte el a svájci konzulátus kivándorlási részlegét, amely kollektív útlevelet állíthatott össze. Az épület ettől kezdve diplomáciai védelmet élvezett. A ház a második világháború idején illegális cionista központ is volt.

Az Üvegház ma a kerületi önkormányzat tulajdona, a mintegy hatvan négyzetméteres helyiséget emlékszoba létrehozására kapta használatba a tavaly létrejött alapítvány.

Az emlékszoba megnyitása előtt a szervezet, valamint a Holokauszt Dokumentációs Központ és Emlékgyűjtemény Közalapítvány képviselői koszorúzást tartanak a svájci embermentő Dob utcai emlékművénél.

hirado.hu/MTI

Comments are closed.