Forrás: Magyar Rádió

„Carl Lutz, miközben emberek ezreinek az életét mentette meg saját élete kockáztatásával, aközben a mi becsületünket is mentette”, a magyarok becsületét – mondta az ünnepségen Kiss Péter kancelláriaminiszter.

Demszky Gábor főpolgármester rámutatott arra, hogy Carl Lutz 52 ezer honfitársunk életét mentette meg. Elmondta, hogy az olasz Giorgio Perlasca és a svéd Raoul Wallenberg nevét már felvette egy-egy iskola, és boldogan adnák Carl Lutz nevét is egy közoktatási intézménynek, ha ilyen igény érkezne.

A kivándorlási részleg annak idején kollektív útlevelet állíthatott össze, az okiratban szereplő emberek igazolást kaptak arról, hogy kiutazásuk intézése folyamatban van, ezért hatósági értelmezés szerint nem vonatkoznak rájuk a zsidókról szóló deportálási és egyéb rendelkezések.

Az épület egyébként a háború idején illegális cionista központ is volt, amelynek munkatársai szintén az üldözöttek mentésével foglalkoztak. A nyilas hatalomátvétel idején százak menekültek az épületbe és több mint két ezren élték túl ott az ostromot.

MR

Comments are closed.