Forrás: Origo

Hétfő este Budapestről elindult Auschwitzba az a több mint ezer fő, akik Magyarország képviseletében részt vesznek Lengyelországban az „Élet menete” nemzetközi szervezet megemlékezésein, a második csoport szerdán indul útnak; a holokauszt 60. évfordulója alkalmából rendezett programsorozatra 18.000 embert várnak a világ több mint ötven országából.

Hétfőn este, a budapesti Dohány utcai zsinagógában a holokauszt 60. évfordulója alkalmából tartott koncert után indult a menet. A zsinagóban Gerendás Péter Memento című, a holokauszt áldozatainak emléket állító új albumának koncertbemutatóján részt vett többek között Medgyessy Péter volt kormányfő, Kuncze Gábor, az SZDSZ elnöke, Herényi Károly, az MDF-frakcióvezetője, több országgyűlési képviselő, valamint David Admon, Izrael Állam budapesti nagykövete is.

A zsinagóga elől 1040 résztvevő, akik Magyarországot képviselik a lengyelországi emlékmeneten, tizenkét emeletes busszal, buszonként négy kísérővel, rendőri felvezetéssel hagyta el a fővárost, a menetet egészen a magyar határig kíséri a rendőrség.

A nemzetközi „Élet menete” (héberül „Micad Hachaim”, angolul „March of the Living”) szervezet május 1. és 10. között a holokauszt 60. évfordulója alkalmából Lengyelországban több helyen is rendez megemlékezést. A „történelmi rendezvénysorozat”-ként beharangozott esemény központi rendezvénye május 5-én, csütörtökön lesz. Akkor Birkenauban 18.000 résztvevővel tartanak közös emlékezést.

Verő Tamás rabbi, a magyar küldöttség egyik vezetője azt nyilatkozta: több mint ötven országból érkeznek zarándokok a helyszínre. Magyarországról két csoport indul, a hétfőit szerda éjszaka egy, mintegy háromszáz fős küldöttség követi, amelyben olimpiai bajnokok és művészek is részt vesznek. Többek között Deák Bárdos Mihály, Majoros István, birkózó. Scherer Péter, Gálvölgyi János, Nagy Marcell színész, Koltai Lajos, Török Ferenc, Sándor Pál, rendező, valamint Somló Tamás és Ganxta Zolee énekes. Hozzátette: csütörtökön, a birkenaui emlékezés napján Gyurcsány Ferenc miniszterelnök is Lengyelországba utazik. A külön repülőgéppel tart az Országgyűlés pártonként három fős delegációja is, valamint Kiss Péter kancellária- és Bozóki András kulturális miniszter.

Az „Élet menete” elnevezésű, amerikai-izraeli szervezésű megemlékezés tizenhárom éves múltra tekint vissza, s eddig már több tízezren zarándokoltak el az egykori auschwitz-birkenaui haláltáborba.

A résztvevők minden alkalommal egy három kilométeres szakaszt gyalogolnak le Auschwitz és Birkenau között – így emlékeznek a haláltáborokban elpusztított áldozatokra. Magyarok az idén szervezetten második alkalommal vesznek részt a lengyelországi élet menetén.

(MTI)

Comments are closed.