Forrás: Hírtv

200 embert tartóztattak le a tegnapi merényletek után Kairóban. A rendőrség úgy tudja: az elkövetők kapcsolatban álltak egymással. Egyikőjüket az április 7-edikei támadásokkal is vádolják. A rendőrök először az ő lakásában tartottak razziát.

Az itt talált nevek alapján jutottak el azokhoz, akik tudhattak a készülődő merényletekről, és részt vehettek azok végrehajtásában. A tegnapi, 3 halálos áldozatot követelő kairói terrorakcióért egy ismeretlen iszlámista csoport vállalta a felelősséget.

***

A bomba egy buszmegállónál robbant. A helyszín tömve volt turistákkal, mivel a közelben áll az egyiptomi történeti múzeum, és egy 5 csillagos szálloda is. A merénylő, akit a rendőrség már kőrözött a legutóbbi, április hetedikei merénylet miatt, életét vesztette. Hamarosan kiderült: mindez csak a kezdet.

Két órával később a kairói citadellánál két elfátyolozott nő nyitott tüzet egy turistabuszra. Lövéseik nem találtak, a rendőrök lövései viszont igen: az egyik támadót azonnal lelőtték. A rendőrség szerint a két nő az első merénylet elkövetőjével is kapcsolatban állt. Bár egy külföldi sem halt meg, az áprilisban újrakezdődött merényletsorozat ismét megtépázhatja egyiptom turisztikai iparát.

***

1997 óta Egyiptomban rendkívüli biztonsági intézkedések vannak életben, miután a terroristák Luxor templomainál 58 turistát lemészároltak. A terroristák azért próbálják elüldözni a turistákat, mert szerintük Mubarak elnök kiárusítja országukat a külföldieknek. Egyiptom volt az első arab ország, amely diplomáciai kapcsolatot létesített az Egyesült Államokkal, és Izraellel is.

Comments are closed.