Forrás: Magyar Rádió

Többszörös ünnep sok rendezvénnyel

Országszerte megemlékezéseket tartanak az uniós csatlakozás évfordulója, és a munka ünnepe alkalmából. A fővárosban szabadtéri galéria nyílt a budai rakparton az Erzsébet híd és a Lánchíd között, többek között Munkácsy Mihály, Csók István és Kondor Béla képeinek másolatából. Az Erzsébet híd alkalmi zászlódíszítést kapott, a 25 tagállam lobogóinak színeiből. A Lánchíd szórakozó-híddá alakult át. Az Andrássy úti Európa Sétányon számos kulturális programot kínálnak az érdeklődőknek. A Clark Ádám téren és az Alagútban a régi idők majálisát rendezik meg, ahogyan majális lesz az elmúlt évek hagyományaihoz hasonlóan a Városligetben is. Az idelátogatók a Napozóréten fél 12-től személyesen találkozhatnak politikusokkal, közöttük a kormányfővel. A Fidesz, az MDF és az SZDSZ a Hajógyári szigeten ünnepel.

Meghalt az Illés dobosa

Elhunyt Pásztory Zoltán, az egykori Illés együttes dobosa,Kossuth-díjas művész. A 61 éves zenész magas vérnyomása miatt néhány napja kórházban volt, halálának pontos okát még nem tudják, feltehetően szívinfarktus érte hajnalban. Pásztory Zoltán a magyarországi beatzene egyik meghonosítója volt.

Tajvan üzen Kínának

A tajvani elnök jövő héten üzenetet küld Kínának egy ellenzéki vezetővel. Az elnök Csen James Soongot, az Első Néppárt vezetőjét jelölte ki az eddig példátlan feladatra, de az üzenet tartalmáról nem árult el részleteket. A bejelentésre két nappal azután került sor, hogy a kínai államfő Pekingben fogadta Lien Csant, a tajvani, szintén ellenzékben lévő Kuomintang párt elnökét.

A japán kormányfő Pakisztánban tárgyal

A japán kormányfő Iszlámábádban a pakisztáni elnökkel tárgyalva méltatta Pakisztán erőfeszítéseit a terrorizmus elleni harcban. Koidzumi Dzsunicsiro ugyanakkor aggodalmának adott hangot a nukleáris fegyverek sokasodása miatt. Musarraf pakisztáni elnök megértéséről biztosította a tokiói álláspontot és kijelentette: a két ország együttműködhet a nukleáris technológia nemzetközi feketepiaci hálózatának felszámolásában.

Pravoszláv húsvét elnöki részvétellel

Az orosz elnök és több közjogi méltóság is részt vett Moszkvában a pravoszláv húsvét éjféli istentiszteletén. A szertartást II. Alekszij, Moszkva és minden oroszok pátriárkája celebrálta, aki külön megemlékezett arról, hogy Vlagyimir Putyin néhány nappal ezelőtt Izraelben járva imádkozott az orosz hazáért és népért. Az orosz államfő reggeli húsvéti üzenetében méltatta az ortodox egyház és más hagyományos keresztény felekezetek erősödő pozitív hatását az orosz társadalom erkölcsiségének és szellemiségének fejlődésében.

Vízitúrázókat mentettek ki éjjel a Tiszából és a Bodrogból

A Tiszán négy kajakos evezett, Kenézlő közelében hajójuk felborult, ők pedig egy fába kapaszkodtak. Segélykiáltásaikra egy horgász figyelt fel. Rendőrők, katasztrófavédők és tűzoltók is a helyszínre siettek, végül a kisvárdai tűzoltók szabadították ki a három miskolci és egy budapesti fiatalt. A megáradt Bodrogon négy férfi indult kirándulni. Hajójuk felborult, de ki tudtak kapaszkodni az árterületre. A környéken lakók hallották meg segélykiáltásaikat, értesítették a tűzoltókat, akik végül motorcsónakkal hozták partra őket.

Tovább halmozódik a milliárdos nyeremény

Az ötös lottón telitalálatos nem volt, a négyesek nyereménye kétmillió 310 ezer 571 forint. A hármasokra 25 ezer 585, a kettesekre 1409 forintot fizetnek. Az ötös lottó nyertes számai: 41, 47, 77, 82, 84. A jokeren sem volt telitalálatos. A jokerszám: 783 895.

MR

Comments are closed.