Forrás: Híradó

Izraeli katonák elfogtak egy öngyilkos merénylet elkövetésére készülő palesztin fiatalt vasárnapra virradó éjjel a ciszjordániai Túlkarmban – közölte az izraeli hadsereg szóvivője.

A 19 éves fiúnál robbanóövet találtak, s egy videofelvételt, amelyen a merénylőjelölt – mint fogalmazott – „önfeláldozásának” okairól beszélt.

A fiút, aki az izraeli tömegtájékoztatás szerint az Iszlám Dzsihád radikális palesztin csoportjához tartozott, az izraeli katonaság különleges egysége fogta le a Jordán folyó nyugati partján fekvő településen, amelynek az ellenőrzését valamivel több mint öt hete adták át az izraeliek a palesztinoknak.

A palesztin település kormányzója bírálta az izraeli betörést, mondván, az a települések fölötti ellenőrzés átadásáról született megállapodás megsértését jelenti. Az izraeliek azzal érvelnek, hogy a megállapodás lehetővé teszi a szombat éjjelihez hasonló izraeli akciókat ellenük irányuló, küszöbön álló támadás esetén.

A palesztin elnök és az izraeli kormányfő február 8-án az egyiptomi Sarm-es-Sejkben egymással kötött megállapodásban egyezett meg arról, hogy Izrael öt palesztin település fölötti ellenőrzést palesztin kézbe ad át. Az öt közül jelenleg Túlkarm és Jerikó áll palesztin ellenőrzés alatt. Az izraeli biztonsági szolgálat korábban már többször is a túlkarmi és jerikói palesztin szélsőségesekkel szembeni tétlenséggel vádolta a palesztin szerveket.

MTI

Comments are closed.