Forrás: MA

Nem egész két óra leforgása alatt két merénylet helyszíne volt szombat délután az egyiptomi főváros két, turisták által egyaránt sűrűn látogatott körzete.

2005.04.30 19:09 MTI

A két támadás következtében két ember meghalt – vélhetően a tettesek -, és legkevesebb tizen megsebesültek.

Kora délután robbanás történt Kairó kellős közepén, az Egyiptomi Múzeum mögött, az ötcsillagos Ramszesz Hilton hotel épületének közelében. Itt egy ember – maga a támadó – meghalt, és heten – három egyiptomi, két izraeli (egy pár), egy olasz és egy svéd – megsebesültek. A halottat a belügyminisztérium azonosította azzal a férfival, Eháb Juszri Jaszínnal, akit az április 7-i kairói robbantásos merénylettel összefüggésben köröztek a hatóságok.

Az ellentmondásos rendőrségi közlésekből kora estére az tartotta magát, hogy a férfi egy kezdetleges, házilag összeeszkábált robbanószerkezetet magához szorítva, leugrott a hídról a járókelők közé, s a pokolgép működésbe lépett. Állítólag a körözés alatt álló férfi üldözői elől menekülve ugrott le az Október 6. hídról.

A második merényletet a kairói Citadella negyedében hajtotta végre arcát fekete fátyollal elfedő két nő, akik lövéseket adtak le egy turistabuszra. Mohammed Avad Tágeddín egészségügyi miniszter újságíróknak azt mondta: az egyik nőt lelőtték, három egyiptomi állampolgár megsebesült, köztük egy nő, egyelőre nem világos, vajon azonos-e az életben maradt támadóval.

Korábbi rendőrségi hírek mindkét támadó nő haláláról szóltak. Olyan verzió is elhangzott, hogy a két támadó egyike lőtte le társát a busz elleni támadás után, majd magával is végezni akart, de csak megsérült.

A nők biztonsági körökből származó közlés szerint rokonságban álltak a már említett, bő három hete a kairói bazárban elkövetett merénylet egyik szervezőjével.

Április 7-én a Hán el-Halíli bazárban két francia és egy amerikai állampolgár halt meg a támadón kívül egy pokolgépes robbantásban. A belügyminisztérium tájékoztatása szerint ezzel a merénylettel kapcsolatban azóta kilenc embert állítottak elő.

Az iszlámista mozgalmak egyiptomi szakértői szerint a többé-kevésbé felgöngyölített csoport az ifjú iszlám terroristák új nemzedékéhez tartozik, amelyről a hatóságoknak vajmi kevés az információja.

Egyiptom gazdaságának meghatározó eleme az idegenforgalom, amelyet a terrorakciók, különösen a külföldieket érő támadások minden esetben erősen megtépáznak.

Comments are closed.