Forrás: Magyar Rádió

Ramallahban tárgyal az orosz államfő. Vlagyimir Putyin a Palesztin Hatóság vezető politikusaival találkozik, és szándékai szerint két helikoptert és páncélozott terepjárókat ajándékozna a palesztin biztonsági erőknek.

Az orosz politikus az első, Ramallahba látogató államfő az intifáda kitörése, 2000 óta. Több száz palesztin fogadta zászlólengetéssel Putyint, aki virágot helyezett Arafat sírjára, mielőtt elkezdte volna megbeszéléseit Mahmúd Abbász elnökkel. A Palesztin Hatóság miniszterelnök-helyettese és információs minisztere, Nabil Sász azt nyilatkozta egy szaúd-arábiai újságnak, hogy Putyin Izrael tiltakozása ellenére fel akarja fegyverezni a palesztin biztonsági erőket, és ezt akarja bejelenteni látogatásán.

Az orosz elnök nem érkezett üres kézzel Ramallahba. Két helikoptert akar ajándékozni Mahmúd Abbász elnöknek, és 50 páncélos terepjáróval akarja erősíteni a palesztinok fegyveres alakulatait.

Úgy gondolom, a helikopterek ügye már egy elintézett ügy, de a járművekkel kapcsolatban még nem kaptunk világos választ Izraeltől – nyilatkozta Száeb Erekat palesztin politikus a kérdésben. Putyin ajándékait a palesztinok csak Izrael beleegyezése esetén vehetik át, mivel Izrael ellenőrzi a palesztin területek összes szárazföldi határát.

Izraeli kormánykörökben azt nyilatkozták, hogy a páncélos dzsipeket nem fogják beengedni a palesztinokhoz. Először lássuk, hogy lépéseket tesznek a béke felé, és csak azután erősítjük a biztonsági erőket, amelyek egyelőre részt vesznek az ellenünk folyó harcban – nyilatkozták az izraeli oldalon.

Shiri Zsuzsa (Jeruzsálem)

Comments are closed.