Forrás: MNO

Ausztrália még soha nem adott ki senkit háborús bűnök elkövetésének gyanúja miatt. Ha Zentai ezek után mégis repülőgépre szállt, azt feltehetően saját elhatározásából tette. Az ausztrál televízió beszámolója szerint ez megtörtént – derül ki a Népszabadság cikkéből.

Az ausztrál-magyar állampolgárságú Zentai Károly elindult Magyarországra – jelentette az ausztrál televízió 10-es csatornája tegnap esti hírmagazinjában. A Népszabadság sydneyi tudósítója szerint a 86 éves férfi fényképével illusztrált tudósítás kész tényként kezelte, hogy az egykori magyar katonatiszt Budapestre indult.

Az idős férfi ellen március 2-án adott ki nemzetközi elfogatóparancsot a Fővárosi Bíróság Katonai Tanácsa. Karsai László történész tájékoztatta a jeruzsálemi székhelyű, nácivadász Simon Wiesenthal központot Zentai Károly hollétéről. A professzor kutatásai alapján bizonyítva látja, hogy Zentai 1944 őszén közreműködött egy budapesti zsidó fiatalember meggyilkolásában.

A napokban a Népszabadság arról írt: az ausztrál igazságügyi tárca vizsgálja, hogy kiadható-e Zentai a magyar igazságszolgáltatásnak. A kiadatást – hangoztatták a helyi hatóságok – befolyásolhatja a magyar származású férfi idős kora. Ausztrália még soha nem adott ki senkit háborús bűnök elkövetésének gyanúja miatt. Ha Zentai ezek után mégis repülőgépre szállt, azt feltehetően saját elhatározásából tette.

Németh Lajos, az ORFK sajtóosztályának vezetője a lap kérdésére közölte, hogy folyamatban lévő ügyről nem áll módjában részletes tájékoztatást adni. Általánosságban elmondta: a rendőrség szerepe ilyen esetekben arra korlátozódik, hogy a gyanúsítottat átveszi a külföldi hatóságtól, és átadja az ügyben eljáró ügyészi szervnek.

Magyarország ausztráliai nagykövetségének nincs arról tudomása, hogy Zentai Károly (Charles Zentai) elindult Magyarországra – közölte Bozsik Béla, a nagykövetség első beosztottja pénteken.

Comments are closed.