Forrás: Hírtv

Történelmi jelentőségű látogatás. Izraelbe érkezett Vlagyimir Putyin: ő az első szovjet, illetve orosz elnök, aki hivatalos látogatás keretében keresi fel a zsidó államot. Mose Kacav államfővel folytatott megbeszélése után Putyin kijelentette, hogy lát lehetőséget az izraeli-palesztin konfliktus megoldására.

Vlagyimir Putyin először utazott a közel-keletre. Az orosz elnök arról szeretné meggyőzni a régió országait, hogy Oroszország továbbra is jelentős politikai tényező. Ennek szellemében Egyiptomban javasolta, hogy tartsanak nemzetközi értekezletet a közel-keleti válság megoldása érdekében.

‘Javasoljuk, hogy őszre Moszkvában tartsunk nemzetközi értekezletet minden érdekelt ország, és a kvartet képviselőinek részvételével. Mi előkészítjük a konferenciát és annak napirendjét’ – fogalmazott Putyin.

Putyin jelezte, hogy a javaslatról megbeszélést folytat izraeli vendéglátóival. Az orosz elnök tegnap késő este érkezett Izraelbe, és a biztonsági szolgálat kifejezett kérése ellenére az éjszaka felkereste Jeruzsálemben a Siratófalat. Putyin izraeli látogatása a két ország közötti enyhülés különösen fontos állomása. A Szovjetunió kezdetben támogatta a zsidó államot, ám kapcsolataik megromlottak, amikor Izrael az Egyesült Államok mögé állt. Moszkva az 1967-es háború idején megszakította diplomáciai kapcsolatait Jeruzsálemmel, s az arab országokat segítette katonailag is. A zsidó-orosz viszony a szovjet birodalom szétesését követően javult, ám ez csak Putyin hatalomra kerülése után vált igazán érezhetővé a jelentős nézeteltérések ellenére is.

Comments are closed.