Forrás: Múlt-Kor

Friedrich Christian Flick, Hitler fegyvergyárosának és a náci párt egyik finanszírozójának, Friedrich Flicknek az unokája egykori kényszermunkásokat kárpótoló alapba fizetett be.

Friedrich Christian FlickAz ötmillió eurós befizetést a német kormány és gazdaság közös pénzalapja jelentette be. A hír azért keltett feltűnést, mert az alap létrehozásakor Flick kivonta magát az alaphoz hozzájárulók köréből. Ehelyett létrehozta saját tízmillió eurós alapját, amelyből a kelet-németországi idegenellenesség, rasszizmus és intolerancia elleni küzdelmet kívánta támogatni.

Friedrich Flick kényszermunkásokat foglalkoztatott gyáraiban, a zsidó vállalatokat német kézre juttató „árjásítási program” haszonélvezője volt; pénzelte a náci pártot, s a háború után hét év börtönre ítélték. Kiszabadulása után azonban újjáépítette vállalatbirodalmát, s a világ egyik leggazdagabb embereként halt meg 1972-ben.

Unokája, Friedrich Christian híres műgyűjtő. Hatalmas kollekcióját kikölcsönözte Berlinnek, ahol az hét évig látható. A Flick-kiállítás megnyitóján is polémia tárgya volt, hogy szabad-e olyan, jobbára igen értékes kortárs műveket elfogadni és kiállítani, amelyeket a Flick-unoka feltehetően a kétes eredetű örökség egy részéből vásárolt meg. Megfogalmazódott az a vád, hogy Flick családja nevét akarja tisztára mosni a kikölcsönzés gesztusával.

(MTI)

Comments are closed.