Forrás: MNO

Folyik a találgatás az MSZP-ben arról, hogy Gyurcsány Ferenc miniszterelnökkel vagy nélküle vágjon neki a párt a 2006-os választásoknak – értesült a Magyar Nemzet. Nagyon ingatag Hiller István pártelnök pozíciója is. A napilap úgy tudja, egyes forgatókönyvek szerint Lamperth Mónika követheti a házelnöki székben Szili Katalint.

Gyurcsány Ferenc teljesítményével egyes MSZP-s politikusok annyira elégedetlenek, hogy még a kormányzati ciklus vége előtt eltávolítanák a miniszterelnöki tisztségből – értesült a Magyar Nemzet szocialista forrásból. A lap úgy tudja, a főleg az MSZP „nagy öregjeihez” (például Horn Gyulához vagy Szekeres Imréhez) közel álló csoport szerint Gyurcsány képtelen megállítani a saját vagy a szocialisták népszerűségvesztését, ezért a párt számára egyetlen esély a kármentésre, illetve a jó szereplésre a 2006-os választásokon, ha megválnak tőle.

A Magyar Nemzet információi szerint még az sem dőlt el az MSZP-ben, hogy ki legyen a párt miniszterelnök-jelöltje. Korábbi tervek szerint az idei kongresszuson kellett volna megnevezni, a köztársaságielnök-jelölttel együtt. Ám ez nem így történt, sőt a kormányfőjelölő kongresszusnak még az időpontját sem tudni. Ha a szocialisták nem Gyurcsányt jelölik kormányfőnek a 2006-os választások előtt, az egyenértékű lenne egy bizalmatlansági indítvánnyal vele szemben. Nincsenek megelégedve személyzeti politikájával sem, amely szerintük ugyanolyan rossz, mint Medgyessy Péteré volt, „ami nem csoda, hiszen azt is Gyurcsány intézte”. A Magyar Nemzet értesülései szerint Gyurcsánynak a tehetetlenségen kívül azt is felróják, hogy nem képviseli kellően az MSZP érdekeit az SZDSZ-szel szemben.

Ugyanez a problémája a szocialistáknak Hiller Istvánnal is, akiről egyre inkább az a közvélekedés a párton belül, hogy ő lesz a legrövidebb ideig hivatalban lévő pártelnök. Az ő számlájára írták a köztársaságielnök-jelölés kapcsán kialakult lehetetlen helyzetet és a párton belüli kaotikus állapotokat. A napilap forrásai szerint Hiller képtelen összefogni és közös nevezőre hozni az MSZP különböző érdekcsoportjait, de a legnagyobb baj az vele, hogy úgy tűnik: meg sem próbálkozik ezzel. Korábbi ígéretét sem látják teljesülni, amely szerint folyamatos lesz a kapcsolattartás a pártközpont és a helyi szervezetek között. Az MSZP tetszhalotti állapotából nem éledt fel, képtelen a Gyurcsány-féle kommunikációs politika árnyékában önálló vagy legalábbis párhuzamos arculatot megjeleníteni, az elnökség szerepe eljelentéktelenedett, most már minden fontos döntést személyesen Gyurcsány Ferenc hoz meg, sokszor csak Lendvai Ildikó frakcióvezetőt és Hiller Istvánt tájékoztatva. A kormányfő pártbeli befolyását tovább erősítette, hogy bizalmasát, Szigetvári Viktort neveztette ki az MSZP kapmányigazgatójává, és újra alkalmaztatják a párttal Ron Werber izraeli kampánytanácsadót.

Közben folynak a találgatások arról, hogy ki lesz az Országgyűlés elnöke, ha Szili Katalint köztársasági elnökké választják. A lap információi szerint az egyik lehetséges forgatókönyv szerint ez jó lehetőséget adna a K&H-ügy legújabb fejleményei miatt folyamatosan támadott Lamperth Mónika eltávolítására a kormányból. A házelnökké avanzsált Lamperth utóda Juhász Gábor politikai államtitkára lenne, az ő posztját pedig Szandtner Iván, a BM kabinetfőnöke kapná meg.

Comments are closed.