Forrás: Index

„Sose becsüld alá egy kerekes csiga adatátviteli kapacitását” – rikkantotta Yossi Vardi, az ICQ igazgatótanácsának egykori elnöke a KinnerNet 2005 internet táborban és Shimon Schocken számítógéptudóssal illetve Ami Ben-Bassat tudományos újságíróval alkotott kis csapatuk ezerrel vetette magát a SNAP (csiga-alapú adatátviteli protokoll) kidolgozásába.

Drót nélkül burukkol

Állati adathordozókkal kapcsolatos innovációjuk történetileg egy 1999-ben, a norvégiai Bergenben végzett kísérletre vezethető vissza, amikor a David Waitzman elméleti munkája nyomán galambposta segítségével váltottak pinget két számítógép között.

Az idők szava azonban nem talált süket fülekre: Ami Ben-Bassat, Guy Vardi és Yossi Vardi 2004-ben jelentős fejlesztést eszközölt a galambos adatátvitel területén. A B2P (back to pidgeons) kutatás keretében kidolgozott Wi-Fly TCP adathordozói száz kilométer távolságot tettek meg a lábukra erősített 1,3 gigabájtos flashkártyákkal. A kísérlet során tapasztalt 2270 kbps adatátviteli sebesség a történelem süllyesztőjébe alázta a hagyományos ADSL-kapcsolatot. Ráadásul ez csak a kezdet volt.

Kövesd a zöld levelet

A szányas adathordozók egyedi szokásai – például az, hogy éjszaka nem repülnek – jelentősen rontották a Wi-Fly hatásfokát, a rafkós ezermesterek ezért a jóval megbízhatóbb afrikai óriáscsigák alkalmazása mellett döntöttek.

A rendszer tervezése során egy körülbelül 5500 éves mezopotámiai találmányhoz, a „kerék”-hez fordultak. A csigára – a Ben Hur című filmben előforduló járművekhez hasonlatos – két, egyenként 4,7 gigabájt tárkapacitású DVD-lemezen guruló balsafa fogatot szereltek.

A SNAP különlegessége a humán router: ezt a szerepet egy jelentős navigációs tapasztalattal rendelkező személy, Yossi Hod hivatásos pilóta töltötte be. Hod egy cérnán húzta az adathordozó csiga előtt az LGS-t (salátalevél-alapú irányítási alrendszer), amelyet a falánk puhatestű teljes erejéből igyekezett utolérni.

Előnyök és hátrányok

A csiga-alapú adatátvitel váratlan diadalt aratott! Az izraeli geekek a kísérlet során döbbenetes 37 000 kbps adatátviteli sebességet mértek.

A szakemberek ugyanakkor elismerték, hogy a rendszernek több sebezhető pontja van. Az egyik, hogy Franciaországban a csiga-alapú adatátvitel és a konyhakultúra konfliktusa könnyen denial-of-service-hez vezethet.

A másik probléma, hogy a kerék alkalmazása vélhetően sérti a szellemi tulajdonhoz fűződő jogot, mivel a „kör alakú szállítást elősegítő eszközt” (köznapi nevén kereket) 2001-ben szabadalmaztatta John Keogh melbourne-i ügyvéd, ami jogi hercehurcával fenyegeti a mit sem sejtő adatátviteli csigát.

Comments are closed.