Forrás: Index

Budapestre indult Zentai

Index

2005. április 29., péntek 0:29

A háborús bűnökkel gyanúsított ausztrál-magyar állampolgár önszántából hazatér, írja a Népszabadság. A lap az információt arra alapozza, hogy a háborús bűnökkel gyanúsított egykori katonatiszt egy ausztrál televíziós csatorna szerint csütörtökön elindult Budapestre. Az ausztrál televízió 10-es csatornája szerint a háborús bűnökkel gyanúsított Zentai Károly elindult Magyarországra, írja a Népszabadság. A televízióban bemutatták a 86 éves ausztrál-magyar állampolgárságú egykori katonatiszt fényképét is. Zentai bizonyosan saját elhatározásából szállt gépre.

A hír azért meglepő, mert az ausztrál igazságügyi tárca egyelőre azt vizsgálja, hogy kiadható-e Zentai Magyarországnak. Ausztrália még soha, senkit nem adott ki háborús bűnök elkövetésének gyanúja miatt.

A rendőrség szerepe ilyen esetekben arra korlátozódik, hogy a gyanúsítottat átveszi a külföldi hatóságtól, és átadja az ügyben eljáró ügyészi szervenk.

Karsai László történészprofesszor a kutatásai alapján bizonyítva látja, hogy Zentai 1944 őszén közreműködött egy budapesti zsidó fiatalember meggyilkolásában. Az idős férfi ellen március 2-án adott ki nemzetközi elfogatóparancsot a Fővárosi Bíróság Katonai Tanácsa.

Comments are closed.