Forrás: Index

Vádalku ellenére ítélnék harmincöt évre a terroristát

Index

2005. április 27., szerda 16:32

Bár több terrorista elítélésében is segédkezett, mégis harmincötéves börtönbüntetést kaphat Ahmed Reszam. Az algériai terrorista a Los Angeles-i repteret akarta felrobbantani még 1999-ben, azóta vádalkut kötött a hatóságokkal. Most úgy tűnik, hiába.

Hiába kötött vádalkut, harmincöt év börtönre ítélhetik Ahmed Reszamot. Az algériai terroristát még 1999-ben fogták el, amikor bombával megpakolt autójával Kanadából az Egyesült Államokba hajtott. A nyomozás adatai szerint Reszam a Los Angeles-i repülőtér ellen készült merényletre.

Elfogása után Reszam együtt,űködött a hatóságokkal, vallomásait több terrorista elítélésekor felhasználták. A Reszam által elmondottakat a 2001. szeptember 11-i terrortámadások okainak vizsgálatakor is felhasználták.

Az utóbbi időben azonban az ügyészség szerint az utóbbi időben nem működött kellően együtt a hatóságokkal. Emiatt két, terrorizmussal vádolt férfi ellen is ejteni kellett a vádakat. Az egyikük a hatóságok szerint a montreali zsidónegyedben tervezett robbantást.

Az ügyészek és Reszam ügyvédei eredetileg abban állapodtak meg, hogy nem kérnek huszonhét év börtönnél kisebb büntetést a 2001-ben kilenc vádpontban bűnösnek talált terroristára. Az ügyvédek végül mégis tizenkét és féléves büntetés kiszabását kérték, mondván védencük 2001 óta 1 100 napot töltött magánzárkában és rengeteg hasznos információval látta el a kormányzati szerveket.

„Reszam minden emberi mérce szerint a legteljesebb mértékig együttműködött”, nyilatkozták védői a Seattle Post-Intelligencernek.

Az ügyészek a védelemmel szemben harmincötéves börtönbüntetés kiszabását kérte a bírótól. Az ügyészség álláspontját a CIA terrorelhárító részlegének egykori vezetője, Vincent Cannistraro is aggályosnak tartja. Egy ilyen ítélet eltántoríthatja a terroristákat az együttműködéstől, vélte. „Ez azt jelenti, hogy az ügyészek kivéreztetnek, aztán nem teljesítik ígéretüket”, nyilatkozta a Reutersnek.

Comments are closed.