Forrás: HVG

Magyarország hivatalosan kérte Ausztráliától Charles Zentai (Zentai Károly) feltételezett háborús bűnös kiadatását, s a canberrai kormány vizsgálja a kérést – közölte szerdán Chris Ellison ausztráliai igazságügy-miniszter.

A kiadatási kérelem hírét több ausztráliai lap jelentette szerdai számában. A The Age című újság idézte Fodor Lajos ausztráliai magyar nagykövetet, aki elmondta, hogy egy hónapja nyújtotta át a kiadatási kérelmet az ausztrál kormány illetékeseinek. Nem hajlandó azonban többet mondani addig, amíg Magyarország nem kap választ Ausztráliától. Chris Ellison ausztráliai igazságügy-miniszter a lapnak úgy nyilatkozott, hogy megkapták a kérelmet, s azt jelenleg vizsgálják. Hozzátette, hogy mindenki máshoz hasonlóan Zentait is megilleti az ártatlanság vélelme, amíg bűnössége be nem bizonyosodik.

A magyar igazságügyi minisztérium elzárkózott az ausztráliai lapértesülések megerősítésétől, illetve cáfolatától. Amint azt a tárca írásban közölte, „az Igazságügyi Minisztérium – folyamatban lévő büntetőeljárás esetén – konkrét kiadatási ügyekben nem adhat felvilágosítást”. Az Ausztrália nyugati részén, Perthben élő 86 éves Zentait azzal gyanúsítják, hogy 1944. november 8-án a magyar hadsereg katonájaként több társával együtt megkínzott, és megölt egy zsidó fiatalembert, mert az illető nem viselte a sárga csillagot. A Fővárosi Bíróság katonai tanácsa nemzetközi elfogatóparancsot adott ki Zentai ellen, s ezt követte a hivatalos kiadatási kérelem.

A zsidók elleni bűncselekményekben vétkes náci háborús bűnösök felkutatására alakult Simon Wiesenthal központ közleményben üdvözölte a kiadatási kérelem benyújtását, egyúttal sürgette az ausztrál hatóságokat, hogy a lehető leggyorsabban folytassák le a kiadatási eljárást. A Simon Wiesenthal központ nácivadászai jutottak Zentai nyomára az igazságszolgáltatás elől még mindig bujkáló háborús bűnösök felkutatását célzó „Utolsó esély” elnevezésű kampány keretében. A kampány során eddig mintegy háromszáz gyanúsítottat azonosítottak.

MTI

Comments are closed.