Forrás: MA

Az utolsó szíriai katona is távozott Libanonból, miután a Bekaa-völgyben búcsúztató ünnepséget tartottak.

2005.04.27 11:21 BBC, Fotó: Aljazeera

Ezzel lezárult az a 29 éven át tartó időszak melynek során Szíria közvetlen katonai jelenléttel próbálta befolyásolni a Libanoni politikát. De vajon véget ér-e ezzel a szíriai befolyás Libanonban?

A katonazenekar nemcsak a szíriai katonákat, de egy egész korszakot búcsúztat. 29 évvel ezelőtt, 1976-ban, Damaszkusz békefenntartóként küldte be katonáit, hogy segítsenek megfékezni az akkor kirobbant libanoni polgárháborút.

Ali Habib szíriai vezérkari főnök közölte, hogy Szíriának nincs semmilyen terve Libanonnal, azon kívül, hogy meg akarja védeni. A beszéd után a hátramaradt pár száz katona buszokra és dzsipekbe szállt és hazaindult.

Ami inkább lényeges, hogy velük együtt távozott Szíria libanoni hírszerző főnöke, Rustom Ghazali tábornok is, az az ember, akit Libanon valódi uraként emlegettek, mivel kémhálózata révén hatalmas befolyása volt a libanoni politikai életre.

Befolyás

Ez volt az a befolyás, amit sok libanoni talán még kevésbé tudott elfogadni, mint a szíriai csapatok jelenlétét.

A szíriaiak segítettek 1990-ben megfékezni a polgárháborút, de ezek után maradtak, ami elég ellentmondásos helyzetet teremetett és néha elnyomásra emlékeztetett. Ez tehát egy korszak végét jelenti Libanon és Szíria számára is. Libanon többé nem vazallus ország, Szíria pedig elveszítette egyik regionális ütőkártyáját.

Damaszkusznak a szíriai jelenlét alkupozíciót jelentett az Izraeliekkel szemben az esetleges béketárgyalásokon. Szíria ugyanis azt várta, hogy Libanon révén tudja majd visszaszerezni a megszállt Golán Fennsíkot.

Szíriának még mindig vannak követői a népes libanoni síita kisebbség között, de a volt miniszterelnök Rafik Hariri februári meggyilkolása ritka módon egyesítette az ország népét a szíriaiakkal szemben.

Kapcsolatok

Szóval maradt-e befolyása Damaszkusznak? Eli Firzli libanoni képviselő szerint elég sok:

‘Szíriának, a történelmi kapcsolatok miatt már a csapatok bevonulása előtt is volt befolyása Libanonban. Szaúd-Arábiának, az Egyesült Államoknak és Franciaországnak is van befolyása. Ezek távoli országok, akkor miért nem lehetne egy velünk határos országnak? És emlékezzünk arra, hogy Izraelnek is volt befolyása Libanonban’ – mondta a képviselő.

Közben a libanoniakra nagy kihívás vár a parlamenti választások megrendezésével. A közelmúlt politikai patthelyzetét sikerült áthidalni, és most már a libanoniakon múlik, hogy politikai ellentéteiket békés módon tudják-e kezelni.

Comments are closed.