Forrás: Magyar Rádió

Izrael óvatosan fogadta Vlagyimir Putyin kezdeményezését, hogy ősszel Moszkvában tartsanak békekonferenciát a Közel-Keletről.

Az orosz államfő Kairóban javasolta, hogy a tanácskozáson legyen ott minden közvetlenül érintett fél, valamint Oroszország, az Útitervet szintén támogató Egyesült Államok, az ENSZ, és az Európai Unió képviselői. Az úgynevezett kvartett külügyminiszterei már május 8-án találkoznak Moszkvában.

Egy magas rangú izraeli tisztségviselő kijelentette: elvben nem ellenzik a moszkvai békekonferencia összehívását, de nem szeretnék, ha az a rendezésre irányuló Útiterv megkerülését jelentetné.

Putyin elnök Egyiptom után Izraelben folytatja tárgyalásait

A látogatást az izraeli sajtóban történelminek nevezik, mivel eddig sem szovjet, sem orosz államfő nem járt az országban.

Putyin közel-keleti útjának egyik állomása Izrael, ahová az egyiptomi fővárosból, Kairóból érkezik. A két ország közt az utóbbi hónapokban számos megoldatlan kérdés és véleménykülönbség halmozódott fel. Putyin egy izraeli újságírónak adott múlt heti interjújában azt mondta, hogy Irán visszatartása nem segít. Oroszország szerint az iráni atom megakadályozását a barátságos hozzáállás jobban szolgálja, mint a konfrontáció. Izrael ezzel szemben nemzetközi összefogást sürget az iráni atomprogram ellen.

Ezen kívül Putyin Izrael ismételt tiltakozása ellenére SA-18-as rakétákat adott el Szíriának és elutasítja a vádakat, hogy azok így a Hezbollah kezébe kerülhetnének.

Szóba kerülhet még az izraeli tárgyalásokon az izraeli állampolgár orosz zsidó oligarchák ügye is, akiket Izrael nem hajlandó kiadni Oroszországnak. Az ellentétek mellett várhatóan együttműködési megállapodások is születhetnek a gázüzlettől a terrorellenes harc összehangolásáig.

Izraelben jelenleg mintegy egymillió orosz anyanyelvű polgár él, ami igen fontossá teszi a két ország kölcsönös kapcsolatát.

MR, Shiri Zsuzsa (Jeruzsálem)

Comments are closed.