Forrás: Magyar Rádió

Lassanként már azt is tudjuk róla, hogy countryzenét és rockot szeret hallgatni, mert hogy a New York Times kikurkászta, hogy a lányaitól ilyen muzsikákat kapott ajándékba…

Tudjuk, hogy beleszerelmesedett Natan Scsaranszkij, egykori szovjet másként gondolkodó és fogoly, ma izraeli miniszter könyvébe, és úton-útfélen ajánlgatja is. Már történeteket is mesélnek arról, hogy amikor a Yale Egyetemre járt, akkor az úgynevezett „alligátorról” volt híres; arról a táncról, amelyiknek az egyik „lépése” az, hogy a táncos a földre veti magát és ott tekeredik össze-vissza. Aztán újabban arról is anekdotáznak, hogy a Harvardon azzal bosszantotta a többi hallgatót, hogy cowboy-csizmában járt és folyvást dohánylevelet rágott.

Bush elnök – merthogy, ugyebár, róla van szó -, ha nem is a filmvilág sztárjainak kijáró fényben és népszerűségben fürdőzik, azért újabban nem panaszkodhat: a társasági rovatok és a pletykalapok is foglalkozgatnak vele. No persze, csak mértékkel. A publicisták és a történészek pedig immár családjáról, mint az amerikai politika egyik befolyásos dinasztiájáról értekeznek.

Kétségtelen, hogy az Egyesült Államokban – bár történelme a vén kontinenshez mérten rövid -, ugyancsak vannak úgymond „történelmi” családok; olyan famíliák, amelyek nagyhatalmúak, és tartós szerepük-befolyásuk van az amerikai közéletben. Ilyen volt – például – az Adams, a Roosevelt, vagy a Kennedy-család. S a Bush-família visszavonhatatlanul közéjük tartozik. Sőt. Úgy tűnik, hogy mindegyiküknél nagyobb hatalmú, nagyobb befolyású és tartósabban a hatalom különböző fórumain politizáló dinasztia a Bushéké.

„Akár tetszik, akár nem, el kell ismerni, hogy a Bush-család az amerikai politikatörténet legsikeresebb politikai dinasztiája” – mondta Peter Schweizer történész, akinek nemrégiben jelent meg legújabb könyve, ezúttal a Bush-famíliáról, „Egy dinasztia portréja” címmel.

Ha a hivatalban eltöltött időt nézzük, akkor Bushék valóban sikeresek: túltesznek John Adams elnökön és a fián, John Quincy Adamsen (mindketten egy-egy ciklusban voltak a Fehér Ház lakói); és sikeresebbek a Kennedyeknél is, akik mintegy ezer napot töltöttek a Fehér Házban. S midőn a mostani elnök, George W. Bush második elnöki terminusa lejár, addigra az elmúló húsz évből tizenkettőben az övék volt az elnöki rezidencia.

Peter Schweizer szerint Bushék arra büszkék (a többi között), hogy ők semmiben sem hasonlítanak a legendás Kennedyekre. „Nem a Kennedyekhez mérik magukat. Nagyobb politikai sikerre törekszenek, mint amilyet a Kennedy család ért el” – mondta a történész-író Schweizer, aki úgy véli, hogy Bushék önbizalma egészséges, és úgy hiszik, hogy máris nagyobb politikai sikereket könyvelhetnek el, mint legendás (egyébként demokrata párti) elődjük.

A Rooseveltek, Teddy Roosevelt és unokaöccse, Franklin Delano Roosevelt (akiről egyébként éppen a napokban vetítettek az egyik amerikai tévécsatornán családi videókkal színesített, kétrészes különleges dokumentumfilmet), szóval, a két Roosevelt együtt, csaknem 19 esztendeig irányította az Egyesült Államokat. Vagyis hosszabb ideig, mint Bushék, ám hatalmuk csupán egy nemzedékre szólt.

Ezzel szemben a Bush-dinasztia évtizedek óta a hatalomban van. A dinasztia-alapító, idősebb George Bush édesapja, Prescott Bush volt, aki Connecticut állam szenátoraként tevékenykedett. Mérsékelt republikánus volt, New Englandből, az északkeleti partról. Unokáját – a jelenlegi elnököt – már nem igazán minősítik mérsékelt republikánusnak; szociális konzervatív, Texasból, az amerikai mély Délről.

A Bush-család hát három nemzedék óta folyamatosan részt vesz az amerikai politika alakításában, sőt, irányításában. Egyre gyakrabban fogalmazzák meg a kérdést (egyelőre még csak publicisták), hogy vajon folytatódik-e ez a családi hagyomány? Bush elnök öccse, Jeb Bush, aki Florida állam kormányzója, azt mondja, ő nem kíván elnökjelölt lenni négy év múlva. Ámbátor e vélemény tartósságában elég sokan kételkednek; annál is inkább, mert Jeb Bush is az egész életét a politikának szentelte, és híresen erős a versenyszellem közte és elnök bátyja között. Jeb Bush fia, a 28 éves ifjabb George Prescott Bush pedig már jelezte: neki igenis, vannak politikai aspirácói.

Kérdés persze, hogy néhány év múlva akarnak-e majd az amerikaiak egy harmadik Busht is beszavazni a Fehér Házba? Nem kisebb tekintély mond erre nemet, mint Barbara Bush, a jelenlegi elnök édesanyja. Ő nemrégiben, egy televíziós portré-műsorban azt találta mondani, hogy két Bushból elég volt a Fehér Házban! Bár azt ő is hozzátette: legalábbis egyelőre…

Járai Judit (Washington)

Comments are closed.