Forrás: Index

Ausztrália még soha nem adott ki senkit

Index/MTI

2005. április 27., szerda 16:55

Utoljára 2000-ben adott helyet egy kiadatási kérelemnek Ausztrália, de a lett vádlott 88 éves korában, 2001-ben meghalt, mielőtt még hazájában felelősségre vonhatták volna. Mindez annak kapcsán derült ki, hogy ausztrál források szerint a magyar állam hivatalosan is kezdeményezte a Wiesenthal központ által felfedezett Charles Zentai kiadatását. Az Igazságügyi Minisztérium továbbra sem kommentálja az értesüléseket.

Eddig még egy országnak sem sikerült rávennie az ausztrál kormányt, hogy kiadja az egykori háborús bűnösöket, írja a News.com ausztráliai kiadása. Bár a magyar igazságügy még most sem hajlandó kommentálni a 86 éves Charles Zentai kiadatásáról szóló híreket, most már nyilvánvaló: Magyarország hivatalosan kérvényezte Ausztráliától a Wiesenthal központ által felkutatott, feltételezett náci bűnös kiadatását.

Mint korábban a sidney-i magyar nagykövetségen megtudtuk, a magyar Igazságügyi Minisztériumnak megfelelő ausztrál hatóság már hetekkel ezelőtt kézhez kapta a magyar állam kiadatási kérelmét, és jelenleg az ő intézményük bürokráciai útvesztőjében vesztegel az ügy.

A Fővárosi Bíróság katonai tanácsa nemzetközi elfogatóparancsot adott ki Zentai Károly ellen, írta az Australian szerdán. Értesülésük szerint Petrétei József magyar igazságügyi miniszter hivatalos kiadatási kérelmet juttatott el az ügyben az ausztráliai főügyész hivatalába. Ez valószínűleg már hetekkel ezelőtt megtörtént, de a magyar igazságügy nem erősítette meg az információt. Az MTI kérdésére ma is úgy feleltek, a folyamatban lévő büntetőeljárásra való tekintettel nem adhatnak felvilágosítást.

Az ausztrálok sem nyilatkoznak

„Nem hivatalosan úgy tudom, hogy az Igazságügyi Minisztérium kiadta a megkeresést” – közölte ugyanakkor Ács Tibor, a Budapesti Katonai Ügyészség szóvivője szerdán. Mint mondta, egyelőre az ausztrál hatóságok döntésére várnak.

Brad Burke, az ausztráliai igazságügyi minisztérium szóvivője hasonlóan járt el: mint mondta, „jogi és gyakorlati okokból” nem erősítheti meg az Australian című lap által közölt értesülést.

Utoljára 2000-ben fogadtak el kiadatási kérelmet

Az Australian szerint eddig még senkinek sem sikerült elérni, hogy agg háborús bűnösöket adjon ki az ausztrál állam. Az utolsó kiadatási kérelmet, amelyet az igazságügy elismert, 2000-ben nyújtotta be Lettország egy feltételezett náci bűnös ügyében.

A vádlott, Konrad Kalejs azonban 2001-ben, 88 éves korában meghalt, mielőtt még kiadhatták volna.

Zentai ápoló volt

A Perthben élő 86 éves Zentai Károlyt azzal gyanúsítják, hogy 1944. november 8-án a magyar hadsereg katonájaként több társával együtt megkínzott és megölt egy fiatal zsidót, Balázst Pétert, mert az illető nem viselt sárga csillagot.

Comments are closed.