Forrás: MNO

Oroszországban a liberális ellenzék és a zsidó közösség képviselői szerint a Mihael Hodorkovszkij ellen irányuló eljárás kirakatper, amely a zsidók ellen irányul – írja a Der Spiegel. Véleményük szerint a Jukosz olajcég egykori vezetőjének sorsa személyesen Putyin kezében van, akit „antiszemiták vesznek körül”.

A Der Spiegel (spiegel.de) baloldali hírmagazinban Uwe Klußmann Putyin ellenfelei a zsidók elleni kirakatperről beszélnek címmel tudósít Moszkvából a Hodorkovszkij-perről.

Oroszország egykor leggazdagabb embere most az ítéletre vár. A Jukosz olajcég egykori vezetője, Mihael Hodorkovszkij tíz évet is kaphat. A liberális ellenzék és a zsidó közösség képviselői szerint a helyzet világos: az eljárás nem egyéb, mint kirakatper, mely főként a zsidók ellen irányul.

Jevgenyij Kiszeljov, a liberális Moszkovszkij Novosztyi főszerkesztője abból indul ki, hogy „Hodorkovszkij sorsa nem a tárgyalóteremben dől el, hanem személyesen Putyin elnök kezében van”, aki nyilvánvalóan megsemmisítő háborút folytat. Egy súlyos ítélet, tekintettel az amerikai elnök május 9-i látogatására, aligha szolgálná a nyugat és Oroszország kapcsolatának elmélyítését.

Keményebben fogalmaz Grigorij Javlinszkij, a Hodorkovszkij által jelentős adományokkal is támogatott baloldali liberális „Jabloko” párt vezetője, aki szerint egyértelmű, hogy az oroszok nem jogállamban élnek. Szerinte Sztálin ideje óta Moszkvában nem tiporták meg oly mértékben és olyannyira demonstratívan a jogot. Ezzel Javlinszkij szerint a nemzet és az ország a megsemmisítés útjára lépett.

Még nyersebben fogalmazott Hodorkovszkij egykori helyettese, a két évvel ezelőtt Izraelbe menekült Leonyid Nyevszlin, aki március végén a New York Timesban úgy fogalmazott: Putyin Oroszországában sztálinizmus uralkodik, egy személy abszolút hatalma. Nyevszlin szerint a Hodorkovszkij elleni eljárásban, fellelhetőek az „antiszemitizmus elemei”. Putyint „antiszemiták veszik körül”, mindenekelőtt a titkosszolgálatokban magas a számuk. Nyevszlin az orosz-zsidó kongresszus elnöke volt, mely tisztséget 2000-ben a médiavállalkozó Vlagyimir Guszinszkijtól vett át, aki a Putyin-rezsim izraeli száműzetésbe kényszerített.

Nyeszlin – aki ellen elfogató parancsot adtak ki Oroszországban – utóda, Vlagyimir Szlucker, jóval óvatosabban fogalmaz a Kreml közelinek számító Komszomolszkaja Pravdában. A Hodorkovszkij elleni eljárást Szlucker tragédiának tartja, s a hatalomért folytatott küzdelem következményének. Szlucker, aki egyúttal a Kreml konformnak számító Orosz Föderációs Tanács képviselője, azt javasolja az oroszországi vállalkozásoknak, hogy ne folytassanak politikai aktivitást. Az orosz-zsidó kongresszus elnöke azt tanácsolja az oroszországi zsidóságnak, hogy kerüljék a konfliktust a hatalommal. Zsidó vállalkozók a politika helyett inkább zsinagógák számára, vagy jótékonysági szervezeteknek adakozzanak.

Az oroszországi zsidó közösséghez tartozó vállalkozók aggodalma jól érzékelhető. „Valóban véletlen, hogy a Kreml bűnüldözési apparátusát Hodorkovszkij kapcsán – az emigrációba kényszerített Vlagyimir Guszinszkij és Borisz Berezovszkij után – immár harmadszor egy zsidó családból származó vállalkozó ellen vetette be?” – kérdezik sokan. Szlucker nem kíván így fogalmazni. Az egyesület vezetője tudja, hogy számos orosz sokkal ellenszenvesebbnek találja a gazdag zsidókat, mint általában a jómódúakat. Ezért nyilvános fellépések kapcsán óvatosságra int. Nyilvánvalóan most a kármentést tekinti feladatának.

Comments are closed.