Forrás: HVG

A manapság gomba módra szaporodó lakóparkok többségében a hírközlési szolgáltatásokhoz szükséges infrastruktúrát is kiépíti a beruházó, és a beköltözőnek távközlési szolgáltatót is kínál. Ilyen esetekben a lakónak nehéz, sokszor lehetetlen utólag másik szolgáltatót választania.

A lakóparkok beruházói általában a kivitelezés elején eldöntik, melyik hírközlési szolgáltató-üzemeltető céggel kívánnak együttműködni. Szerződéseik legtöbbször a teljes, lakáson belüli és kívüli hálózatra kiterjednek. És hogy a lakónak végképp elmenjen a kedve másik szolgáltató választásától, a társasház alapító okiratában általában határozott időre szóló kizárólagosságot kapnak az üzemeltető-szolgáltató cégek.

Még szűkebb lehet a lakók mozgástere, ha a beruházó egyben tulajdonosa is a távközlési szolgáltató cégnek. Az Autóker Holding – nagyszabású budapesti építkezések fővállalkozója – a Com.unique Telekommunikációs Szolgáltató Kft. tulajdonosa. Lakóparkjainak távközlési hálózatait ez a kft építi ki, egyben ő a telefon-, az internet- és a kábeltévé-szolgáltató is. „Az épülő lakásoknak eleve lesz internetelérhetőségük, a lakók a távközlési infrastruktúrát a beköltözéskor már készen kapják. Kiépítjük a lakóparkot lefedő hálózatot, amelynek valamennyi lakás valamennyi szobájában lesz végpontja” – magyarázza a Hálónak Varga Levente, a Com.unique ügyvezetője.

A Com.unique-ot 2003-ban alapították, hogy kihasználja a távközlési piac liberalizálásából adódó lehetőségeket. Eleinte csak az Autóker beruházásaiba kapcsolódott be, de tavaly már más ingatlanfejlesztők által épített lakóparkokban is épített ki hálózatot. Többek között a magyar piacon nemrég megjelent izraeli Minrav Holdings és Ofer Brothers közös beruházásában készülő Napfürdő Lakóparknak is ők a távközlési szolgáltatói. Emellett a Com.unique építette ki a telekommunikációs hálózatot a Zöldliget Lakóparkban, amely szintén egy izraeli cég, az Olimpia Group beruházása. A lakóparkokban a hálózatot saját költségén építi a cég, így az a lakások ajtajáig az ő tulajdona. „Szolgáltatóváltásra van elvi lehetőség, ám a szükséges műszaki követelményt mind a Com.unique-nak, mind a leendő partnereknek be kell tartaniuk” – mondja Varga. Jelenleg a nagy szolgáltatóktól még nem érkezett hozzájuk olyan megkeresés, amely összekapcsolódási szándékot jelzett volna.

A díjcsomagstruktúra mindenesetre az Autóker által épített lakóparkok lakói számára előnyösen változott április elsejével: megnövelték a sávszélességet, az internetet leválasztották a telefonszolgáltatásról, átalánydíjas telefonos díjcsomagokat vezettek be, illetve a keveset telefonáló ügyfeleknek olcsóbb díjcsomagot ajánlottak fel. Ennek ellenére – a Háló információi szerint – a Com.unique ténykedése nemrég felkeltette a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) figyelmét. „Mint bármely más távközlési cégre, ránk is felfigyelt az NHH. Örvendetes, hogy a bővülő és sokszereplős piacon bennünket is kitüntet figyelmével a hatóság” – jegyzi meg a cég ügyvezetője. Ő nem lát semmi okot, amiért piacfelügyeleti eljárást kellene indítani ellenük, hiszen – mint mondja – cégük a jogszabályi keretek között végzi tevékenységét.

KULCSÁR HAJNAL

Comments are closed.