Forrás: Híradó

Az ügyészségi szóvivő szerint az ausztrál hatóságok döntésére várnak, azonban nem tudják, hogy a kiadatásról mikor fognak határozni

A katonai ügyészség szóvivője úgy tudja, az igazságügyi tárca kérte Ausztráliától Zentai Károly feltételezett háborús bűnös kiadatását. A minisztérium folyamatban lévő büntetőeljárásra hivatkozva nem adott felvilágosítást az ügyről.

Ausztrál lapinformáció: Magyarország kérte Zentai kiadatását – az IM nem kommentál

„Nem hivatalosan úgy tudom, hogy az Igazságügyi Minisztérium kiadta a megkeresést” – közölte a Budapesti Katonai Ügyészség szóvivője. Ács Tiborelmondta, az ausztrál hatóságok döntésére várnak, azonban nem tudják, hogy a kiadatásról mikor fognak határozni, ugyanis erre nincs gyakorlat.

A két állam között van kiadatási egyezmény, amely szerint a „kérő államnak” kell gondoskodnia arról, hogy az adott személyt elszállítsák. Az egyezmény azonban nem tartalmaz arra vonatkozó határidőt, hogy meddig kell döntenie az ausztrál hatóságoknak a kiadatásról.

Ács Tibor közölte, hogy az ilyen „hazakíséréseket” a rendőrség szokta lebonyolítani, minden bizonnyal most is így lesz. Utalt arra, hogy a távolság miatt biztosan magasabbak lesznek a költségei ennek a hazakísérésnek, mintha például egy európai országból kellene ezt lebonyolítani.

Az Ausztrália nyugati részén fekvő Perthben élő 86 éves Zentait azzal gyanúsítják, hogy 1944. november 8-án a magyar hadsereg katonájaként több társával együtt megkínzott és megölt egy fiatal zsidót, mert az illető nem viselte a sárga csillagot.

A Fővárosi Bíróság katonai tanácsa nemzetközi elfogatóparancsot adott ki Zentai ellen. A The Australian értesülése szerint Petrétei József magyar igazságügyi miniszter hivatalos kiadatási kérelmet juttatott el az ügyben az ausztráliai főügyész hivatalába.

Brad Burke, az ausztráliai igazságügyi minisztérium szóvivője azt mondta erről a sajtójelentésről: „jogi és gyakorlati okokból” nem lehetséges megerősítenie a lap által közölt értesülést.

hirado.hu/MTI

Comments are closed.