Forrás: MNO

A román kormány a kommunista rezsim által elkobzott lakóingatlanok teljes értékű visszaadására készül. Az elvett ingatlanokat – jelentős részben értékes villákat – a kommunista rezsim a saját vezető kádereinek, illetve a rettegett Securitate tisztjeinek adta át.

A “restitutio in integrum” elv alkalmazásával a Bukarestben tavaly december óta hatalmon lévő, liberális irányítású kabinet az ottani rendszerváltozás 15 éve alatt megoldatlan problémák (és perek) sorának végére szeretne pontot tenni – írja a Világgazdaság a Le Monde-ra hivatkozva.

A kártalanítás nem kevesebb, mint 210 ezer épületet érint, és a rendezés a hajdani romániai zsidó közösség tagjainak 8 millió elkobzott ingatlanára is kiterjed. A francia lap szerint az elvett ingatlanokat – jelentős részben értékes villákat – a kommunista rezsim a saját vezető kádereinek, illetve a rettegett Securitate tisztjeinek adta át.

A törvénytelenség normatív, jogi eszközökkel való rendezését azonban utólag akadályozza, hogy ma az érintett épületeket nem kis hányadában szociálisan leszakadt családok lakják, amelyeknek az elhelyezése komoly problémákat okoz. A mostani bukaresti vezetés mindazonáltal elszánt, hogy a kérdést a 2007-re kilátásba helyezett uniós csatlakozásig lezárja.

A rendezéshez Calin Popescu Tariceanu miniszterelnök kabinetjének valódi jogi-szociális dzsungelen kell magát keresztülvágnia. A Ceausescu-rezsim bukása utáni felemás kárpótlások keretében eddig összesen 128 ezer keresetet nyújtottak be, ezeknek azonban alig 10 százalékát elégítették ki. Emiatt az érintettek tömegesen indítottak eljárást a strasbourgi emberi jogi bíróságnál.

Tovább bonyolítja a dolgot, hogy Ion Iliescu 1995-ben elfogadtatott a parlamenttel egy jogszabályt, amellyel a saját hatalmi bázisát alkotó pártkáderek részére lehetővé tette az általuk lakott, elkobzott ingatlanok jelképes összegekért való megvásárlását. A mostani román kormány helyzetét súlyosbítja, hogy a törvénytelenségek sorozatának kompenzálására nem kevesebb, mint 9 milliárd eurót kellene költenie, amely a GDP 15 százaléka.

Comments are closed.