Forrás: Magyar Rádió

Hivatalba lépése óta először utazik Vlagyimir Putyin a Közel-Keletre, ahol egyébként sem nagyon járt orosz elnök, utoljára 40 éve látogatott az akkori Szovjetúnió vezetője Egyiptomba. De Izraelbe eddig Moszkva egyetlen első embere sem tette be a lábát.

Ennek megfelelően kellő várakozás előzi meg Putyin izraeli vizitjét, amelyet persze némileg beárnyékolnak az orosz fegyvereladások Szíriának. Pedig az oroszok tettek néhány engedményt: közép-hatótávolságú rakétákat nem, csupán légelhárító fegyvereket szállítanak a szíriai hadseregnek és ezzel véleményük szerint nem változnak meg az erőviszonyok a Közel-Keleten, ahol Putyin, illetve Oroszország ismét be akar szállni a helyi játszmákba. Persze, nem olyan szinten, mint korábban, a két pólusú világ idejében, de azért úgy érzi, ismét van ereje a déli határai menti térség ügyeinek mérsékelt befolyásolására.

Putyin a terrorizmus elleni harcban az amerikaiak szövetségesének vallja magát, sőt ezen a téren még az izraeliekkel is kialakított egyfajta együttműködést, ugyanakkor megőrzött valamit abból a szerepből, amikor a Szovjetunió még az arab világ, illetve a palesztinok nagy szövetségesének számított. Így az orosz elnök programjában szerepel Arafat volt palesztin vezető sírjának megkoszorúzása is.

Nemes Gábor (Moszkva)

Comments are closed.