Forrás: Híradó

A mobileszközök és a tanulás, valamint a mobiltelefonnak a gyermekek és családok kapcsolataira gyakorolt hatása is témája lesz a Kép, gondolat és tudás a mobilkorban című, csütörtökön kezdődő budapesti konferenciának

A háromnapos nemzetközi tanácskozást a Magyar Tudományos Akadémia Filozófiai Kutatóintézete és a T-Mobile közös interdiszciplináris társadalomtudományi kutatási programja részeként rendezik meg – hangzott el az eseményről tartott keddi sajtótájékoztatón.

Sugár András, a T-Mobile vezérigazgatója utalt arra, hogy a konferencia a mobilkommunikációs kutatás világtalálkozója lesz, hiszen többek között amerikai, japán, tajvani, fülöp-szigeteki, dél-afrikai, ciprusi, máltai, dán, finn, német, osztrák, magyar, román és izraeli szakemberek ismertetik legújabb eredményeiket.

A kutatásokról elöljáróban közölték, az általános vélekedéssel szemben a mobiltelefon a családon belüli odafigyelő kapcsolattartást intenzívebbé, a gyermeki közösségszerveződést hatékonyabbá, míg a baráti és érzelmi kommunikációs viszonyokat harmonikusabbá teszi.

A konferencián ismertetendő szakértői tanulmányok cáfolják azokat a téves elképzeléseket is, miszerint a gyermekek mobilhasználata az egészséges kommunikációs fejlődés gátja lehetne. A pszichológia, a pedagógia és a szociológia vizsgálati eredményei bizonyítják, hogy a mobilkommunikáció a felnőttek és a gyermekek esetében sem tekinthető a személyes érintkezés helyettesítőjének, sőt, éppenséggel annak katalizátora. A gyerekek számára a mobil elsősorban közösségi játék, a közös társas teret szervező kommunikációs csomópont.

A tanácskozás előadásaiból nyilvánvalóvá válik majd az is, hogy az uralkodó kommunikációs közeg ma már nem papíralapú. A digitális kommunikáció meghatározó csatornájává egyre inkább az emberek közötti kommunikáció új, kulturális forradalommal felérő legszemélyesebb eszköze, a mobiltelefon válik – hangzott el.

MTI Panoráma

Comments are closed.