Forrás: HVG

Románia és Bulgária szempontjából szóba sem jöhetne az EU-tagság kérdése a következő években, tekintettel gazdasági és biztonsági helyzetükre, valamint igazságügyi rendszerükre – mondta Heinz-Christian Strache, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) elnöke.

Strache szerint a két ország felvételével „a szervezet bűnözést és a korrupciót fogja importálni az Európai Unió”. A politikus szerint a jelenlegi tagországoktól nem várható el egy ilyen bővítés finanszírozása. Az FPÖ elnöke azt fejtegette, hogy Brüsszel, valamint bizonyos ipari és nemzetközi üzleti körök „bővítésmániájáról” van szó a két ország felvételével kapcsolatban.

Strache hosszú ideig Jörg Haider FPÖ-elnök egyik leghűségesebb szövetségesének számított. Az FPÖ bécsi szervezetének vezetőjeként tavaly még azért kampányolt, hogy a karintiai tartományi elöljáró térjen vissza a párt élére. Miután egykori példaképe kilépett a pártból, és Szövetség Ausztria Jövőjéért (BZÖ) elnevezéssel új pártot alapított, Strache a múlt hét végén a szabadságpárt elnöke lett. 

A négygyermekes Strache árulással is megvádolta Haidert, aki bejelentette például, hogy Bulgária és Románia EU-tagságával kapcsolatban osztja Wolfgang Schüssel néppárti kancellár támogatói álláspontját. Strache már „az osztrák belpolitika Michael Jacksonának” is elnevezte Haidert, aki szerinte már úgy megváltozott, hogy többé már nem is ismerik fel az emberek. Az FPÖ-elnök azt is megerősítette, hogy pártja továbbra is ellenzi Törökország EU-csatlakozását.

Arra hivatkozott, hogy az EU „nem válhat európai-ázsiai szervezetté, mert akkor majd Marokkó, Algéria, végül pedig még Izrael” is kérhetné a felvételét. Amennyiben pedig az EU nem a helyes irányban fog fejlődni, pártja azt fogja majd hirdetni: ki kell lépni egy ilyen EU-ból – fűzte hozzá.

 

 

 

 

MTI

Comments are closed.