Forrás: Múlt-Kor

www.mult-kor.hu

Anna Frank egy esküvői filmen

2005. április 26.

Egy esküvőről készített rövidfilmben bukkant fel Anna Frank, a Hollandiából deportált német kislány, akinek naplója a holokauszt egyik legmegrázóbb mementója.

A dokumentumot véletlenül találták meg az egykori ifjú pár családjánál, amely nem is sejtette, milyen érték van a birtokában. A filmet Amszterdamban forgatták 1941 tavaszán. Az operatőr felvételeket készített a házasulandókról, amint kilépnek a Merwedeplein 37-ből, abból a házból, amelynek második emeletén Frankék is laktak. Rávitte a kamerát a kíváncsiskodó szomszédokra, így került a filmre az erkélyről lenéző Anna is.

Hollandiát akkor már megszállták Hitler csapatai, de még nem léptek életbe azok a zsidóellenes intézkedések, amelyek miatt 1942. júniusától a Frank-családnak bujkálnia kellett. Anna még nem töltötte be 13. életévét, nem érezte a háborút és az őket sújtó borzalmakat, a felvételen derűsen mosolygott – írja a Corriere della Sera című olasz napilap.

A film az amszterdami Anna Frank múzeumba, a család egykori rejtekhelyére került, a néhány filmkockát pedig, amelyeken a kislány látható, beépítették abba a DVD-be, amely Hollandia náci megszállásáról és Anna naplójáról szól.

(Panoráma)

www.mult-kor.hu?article=9559

Minden jog fenntartva Š 2001-2004 Múlt-kor történelmi portál

A weblapon található információk közzétételéhez, másolásához a működtetők írásbeli beleegyezése szükséges.

Comments are closed.