Forrás: MNO

Szlovákiában nem készül ügynöktörvény, mert ezt teljes mértékben helyettesíti a nemzeti emlékezet hivataláról szóló jogszabály, amely lehetőséget biztosít a társadalomnak, hogy szembenézzen a múlttal – jelentette a radio.hu.

A kommunista titkosrendőrséggel együttműködő ügynökök aktáinak nyilvánosságra hozatala megtörtént, a magas állami funkciókat betöltő egykori ügynökök távoztak posztjukról, a parlamenti képviselők nem. A szlovákiai pártok különbözően reagáltak az ügynöklistákra, a leghatározottabban a Magyar Koalíció Pártja lépett fel annak érdekében, hogy volt ügynök ne kerülhessen fel a párt választási listájára az őszi megyei önkormányzati választásokon. A párt feltételül szabta a jelöltek átvilágítását.

A pártok lelkiismeretére van bízva, mit lépnek – mondta az akták megjelenése után Jan Lángos, a nemzeti emlékezet hivatalának vezetője. A szlovák parlamentben jelenleg négy olyan képviselő ül, akinek neve szerepel az ügynöklistán. Egyiket sem szólította föl pártja a távozásra. A következő hetekben kerül fel a világhálóra azoknak a szlovák állampolgároknak a listája, akiket a kommunista állambiztonság prágai központjában regisztráltak.

Ezt követi a Tiso-féle fasiszta szlovák állam biztonsági ügynökeinek listája, végül a zsidó törvények végrehajtóinak, a zsidó vagyonok árjásítását lebonyolító személyeknek a névsora kerül fel a világhálóra.

Comments are closed.