Forrás: Origo

Az izraeli főrabbik ellenzik a Gázai övezetből és több ciszjordániai zsidó településről való nyárra tervezett kivonulást, de engedelmességre szólítják fel az evakuációban részt vevő katonákat.

Az izraeli kettes televíziós csatornának adott interjúban Jona Mecger és Slomo Amar főrabbik úgy vélekedtek, hogy a katonáknak engedelmeskedniük kell az evakuációs parancsnoknak, minden ellenszegülés vagy erre való ösztönzés törvénysértő lenne.

Mecger, az európai eredetű askenázi közösség főrabbija hangsúlyozta: a rabbiknak úgy kell beszélniük a kérdésről, hogy a hívők ne értsék azt tilos cselekedetre való ösztönzésnek. Elismerte, hogy mint zsidó, ő is ellenzi a kivonulást, de – mint mondta – el kell fogadni realitásként, miután a kormány és a parlament döntésével törvényerőre emelkedett. Amar, a közel-keleti eredetű szefárdok főrabbija hangsúlyozta: arra törekszenek, hogy a települések kiürítése ne történjen meg, „de ha ez a dolog az Úrtól jön, csendben elfogadják”.

Avraham Sapira volt főrabbi, a telepesek mozgalmának ideológiai vezére nyíltan az evakuációs parancsok megtagadására buzdít és azt ajánlotta a katonáknak, hogy ne térjenek vissza szolgálati helyükre, miután április 30-án lejár eltávozási engedélyük.

Az izraeli hadsereg tízezer katonát képez ki a 21 Gázai övezetbeli és a négy ciszjordániai zsidó település kiürítésére, mivel attól tartanak, hogy a telepesek és támogatóik ellenállásra készülnek.

(MTI)

Comments are closed.