Forrás: Origo

Az EU-alkotmányról szóló francia népszavazás, az új pápa beiktatása és Beckhamék magánéletének kiteregetése – a hétfői európai lapokban.

A ma reggeli Times részletesen foglalkozik az Európai Unió egyik legérzékenyebb kérdésével, vagyis a közelgő francia EU-alkotmányról szóló népszavazás esélyeivel. A lap brüsszeli tudósítója szerint az Unió vezetői katasztrófától tartanak, ha a hollandok és a franciák is nemmel szavaznak az új Európai Alkotmány életbeléptetéséről tartandó népszavazáson. A Times brüsszeli tudósítója szerint ha május 29-én a nem szavazat kerül többségbe Franciaországban, akkor lényegében véget ér az a fél évszázados folyamat, mely egyre szorosabb és egyre közelebbi európai integrációt hozott magával. A lap szerint elképzelhető, hogy az Unió több, laza érdekszövetségre bomlik, ahol különböző, egymással érdekközösségre lépő országok képeznek majd kisebb nagyobb szigetcsoportokat az Európai Unió berkein belül.

A párizsi Liberation témával foglalkozó írása nem sok esélyt lát arra, hogy a franciák elfogadnák az alkotmányt, a lap szerint azonban ennek főként belpolitikai, mintsem Uniós okai vannak. A lap szerint a „nem” szavazattal a franciák saját kormányuk tétlensége ellen tiltakoznak, mely – és ez a lap szerint nem csak a jelenlegi, de sorozatban több egymás utáni francia kormányra is igaz – nem tett eleget a munkanélküliség visszaszorítására.

A német lapok ma reggeli kiadása természetesen részletesen elemzi a német származású új pápa, XVI. Benedek beiktatási beszédét. A Süddeutsche Zeitung szerint a pápa – úgymond – ” jó hete zárt” – vasárnap, rácáfolva azokra, akik kissé vonakodva üdvözölték Ratzinger bíboros megválasztását.

A Die Welt hasonlóan értékeli XVI. Benedek első nagyszabású nyilvános beszédét – a lap szerint a pápa máris meglepte azokat a kritikusokat, akik konzervativizmussal vádolták. A katolikus egyházfő teljesen normális beszédet mondott – írja a lap – melyben nyoma sem volt retrográd elemeknek.

A beiktatási ceremónia apropóján a francia L”Express közli annak a felmérésnek az eredményét, mely szerint a franciaországi gyakorló katolikusok 49%a abban bízik, hogy az új pápa elősegíti a keresztény felekezetek közti megbékélést, a lap szerint azonban az első pápai mise kedvező felhangjai dacára erre a híveknek még sokat kell majd várniuk.

Ennél is bírálóbb hangnemet üt meg a spanyol El Pais. A lap szerint teljesen világos, hogy a pápa szerint egyedül a katolikus egyház hozhat üdvözülést és a vasárnap a Szent Péter bazilikában elhangzottakból az egyáltalán nem derült ki, hogy a katolikus egyházfő konkrétan milyen módon képzeli a keresztény felekezetekkel való megbékélést. S miközben a pápa igen határozott gesztust tett a zsidó vallás felé, az iszlámot egyáltalán nem említette – írja az El Pais.

És végül egy könnyedebb téma, melyről azonban minden ma reggeli fajsúlyos brit napilap is beszámol – a Times például elemzi az egyik legnagyobb példányszámú vasárnapi bulvárlap, a News of the World 7 oldalas exkluzív leleplező riportját, melyben a Beckham család volt dadája rántja le a leplet David és Victoria Beckham házasságának megromlásáról. Erre a leleplezésre azután kerülhetett sor, hogy egy brit bíróság úgy döntött, a köz érdekében áll ezeknek az információknak a nyilvánosságra hozatala. A Beckham házaspár korábban megpróbálta ugyancsak bírósági úton elején venni annak, hogy volt alkalmazottjuk a nyilvánosság előtt teregesse ki szennyesüket, ők azzal érveltek, hogy Abbie Gibson titoktartási kötelezettséget vállalt, amikor szerződést kötöttek vele. A brit bíróság szerint viszont a Beckham házaspár évi 15 millió fontot keres különféle olyan termékek reklámjával, melyhez lényegében imidzsiküet bocsátották áruba és így az embereknek joguk van a lehető legtöbbet megtudni arról, milyen is a valóságban David és Victoria Beckham.

A Times emlékeztet arra az esetre, mikor a brit miniszterelnöki házaspár volt gyerekcsősze akarta ugyanígy áruba bocsátani híres munkaadóinak családi titkait. Akkor a brit miniszterelnök felesége, Cherie Blair a bíróságon sikerrel megakadályozta ezt a cikksorozatot, mivel a bíróság szerint nem közérdek a Blair család magánéletének nyilvánosságra hozatala.

(BBC)

Comments are closed.